22. FESTIVAL SV. MARKA

Vrsta programa: 
Termin: 
Ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. - 21:00

Ne propustite dvadeset i drugo izdanje Festivala!

Dvadeset i drugo izdanje Festivala sv. Marka održava se u Zagrebu na različitim lokacijama.

Usprkos ovim izazovnim Covid vremenima, 22. Festival sv. Marka ide dalje.

Nakon smrti mo Vladimira Kranjčevića, Festival nastavlja svoje djelovanje pod umjetničkim vodstvom maestra Zdravka Šljivca kojem je pokojni mo Kranjčević namijenio ovu odgovornu ulogu još za vrijeme svoga života.

09. srpnja u 20:00 sati Festival je otvario proslavljeni gitarist Petrit Çeku, u Crkvi sv. Blaža (Prilaz Gjure Deželića 64)

29. srpnja u 21:00 sat, na Festivalu je nastupio gitaristički mag Vlatko Stefanovski ispred Hrvatskog narodnog kazališta (Trg Republike Hrvatske 15)

31. kolovoza rezerviran je za Festivalski orkestar i zbor u Crkvi Sv. Duha, u 21:00 sat.

 

Vlatko Stefanovski

Kantautor i jazz rock gitarist Vlatko Stefanovski rođen je 1957. u Prilepu (Makedonija) u glumačkoj obitelji. Gitaru je počeo svirati s trinaest godina, a osam godina kasnije osnovao je grupu Leb i sol – jedan od najzanimljivijih sastava bivše Jugoslavije s kojim je u razdoblju do 1991. nastupao diljem svijeta i snimio 13 albuma. Stefanovski je poznat po nadahnutom stapanju različitih glazbenih stilova i žanrova kao što su jazz, rock, blues, etno i tradicijska glazba, posebice makedonska. Virtuoznim sviranjem Stefanovski  raznorodne elemente povezuje u jedinstvenu cjelinu bogatog zvuka i iznimne energije. Prvu samostalnu kompaktnu ploču Kauboji i indijanci objavio je 1994., te na njoj sabrao raznolike interese, od dubokih korijena narodne glazbe do ambijentalnih ugođaja i klasičnog bluesa. Slijedio je album Sarajevo (1996.), zatim osnivanje trija s kojim je prvu kompaktnu ploču objavio 1998. Godinu dana ranije skladao je glazbu za film Ciganska čarolija koji je režirao Stole Popov, a zatim i glazbu za turski film Journey to the Sun redateljice Yeşim Ustaoğlu koji je osvojio dvije nagrade na Berlinskom filmskom festivalu 1999. Na albumu Kruševo surađivao je s poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem, s kojim je kasnije snimio i album Treta majka. Posljednjih godina Vlatko Stefanovski svira i snima u Francuskoj s grupom Koreni, a član je i grupe Balkan horses band. Bio je poseban gost na dva Gibonnijeva albuma. Piše glazbu za filmove, kazalište i balet. Surađivao je s mnogim uglednim svjetskim glazbenicima poput Jana Akkermana, Tommyja Emmanuela, Manua Katchéa, Pina Palladina, Tonyja Levina, Stochela Rosenberga, Stefana Milenkovića. Kao solist nastupao je među inima s Big Bandom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Monte Carla te Londonskim simfonijskim orkestrom.
Živi u Skopju i vlasnik je sjajno opremljenoga glazbenog studija Esoteria u kojem redovito snima. 

 

Ulaz na koncerte je besplatan i otvoren za javnost.