EL SISTEMA U MAKSIMIRU

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 28. veljače 2015. - 16:30

Sistem omogućuje svakom djetetu besplatnu glazbenu naobrazbu.

U suranji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir Udruga SO DO organizira El Sistema djelatnost u Zagrebu. Cilj El Sistema programa je socijalizacija mladih kroz glazbu, a orkestralno muziciranje sredstvo je koje predstavlja temelj pokretanja pozitivne društvene promjene. Program El Sistema zasniva se na suradnji svih dionika društvene zajednice stoga pozivamo sve osobe, organizacije i institucije, koje kroz rad s mladim ljudima žele vidjeti društvo, da nam se pridruže.

Program El Sistema još od 1975. godine postoji u Venezueli i otvoren je svoj djeci koja to žele, a najvećim ga dijelom financira država. Program je utemeljio dr. Jose Antonio Abreu, a projekt je od onda poznat po spašavanj mladih ljudi iz ekstremno siromašnih okolnosti. Sistem omogućuje svakom djetetu besplatnu glazbenu naobrazbu i korištenje instrumenata za vrijeme sudjelovanja u programu.

U Venezueli danas djeluju preko 250 omladinskih i dječijih orkestara i zborova u kojima je uključeno oko 300.000 djece, a kroz sustav je tijekom 37 godina njegova postojanja prošlo oko 2 milijuna djece. Među njima je i Ricardo Luque, predsjednik SO DO, koji je i sam kao dijete započeo svoj glazbeni put u sklopu El Sistema, a poznat je kao pjevač koji promiče latino-američku glazbu u Hrvatskoj.