MIRELA KULOVIĆ U CRTI

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 03. srpnja 2019. - 20:00

Želim ti nešto reći mrljom Mirele Kulović

Crta Vas poziva u srijedu 3. srpnja 2019. u 20 sati (Švarcova 18, 1. kat) na otvorenje samostalne izložbe Mirele Kulović - Želim ti nešto reći mrljom.

"Papir je u upotrebi stoljećima kao osnovna površina za zapisivanje, bilo ideja, impresija, brzih skica, u knjizevnosti, literaturi, arhitekturi i mnogim drugim granama nauka i ljudskih djelatnosti. Papir je i danas iznimno zanimljiva i važna površina za vizualne umjetnike. On sa sobom nosi oboje, zahtjevnost i lagodnost. Njegova intrigantnost leži u njegovoj jednostavnosti. Papir zahtijeva predanost i iskrenost stvaraoca, ali i promatrača. Teško trpi prekrivanje i prosječnost, pa kao izniman memorijski prikupljač pokazuje put kako je vizualni izričaj nastao. Kao svjedok likovnog traženja, peripetija, sumnji, zastajkivanja, ekspresije, sve te među igre prima i omogućava umjetniku pretvaranje istih u ritam koji odaje umjetnikovo raspoloženje.

Ova serija crteža razvila se iz potrebe stvaranja izvan umjetničkog ateljea i na bilo kojem mjestu, što je uzrokovalo minimalni utrošak slikarskih i crtačkih materijala.

Često bi crtež započinjao nesmotrenim mrljama pastela i kaotičnim plesom linija olovke. Ta tenzija s početka pretvarala bi se u igru između linija i obojenih ploha. Ponekad bi se one raspršile u jednim dijelovima papira, dok je u drugim krajevima bila veća crna površina. Boja je najčeśće prisutna minimalno, ali značajno utječe na igru svijetla i sjene. Svakom papiru oduzimanje bjeline davala sam identitet. Provocirajući bezbrižnošću, mrlje koje su se pojavljivale imaju značajan utjecaj na svaku kompoziciju. Namjera mi je bila ne da ih umirim i učinim prepoznatljivim oku, nego upravo iskorištavajući njihovu vizualnu snagu pronašla sam vrijednost u slučajnošću njihovog pojavljivanja. Potpuna harmonija kao da mi je smetala. Nije imala težinu ni životnost. Upravo gustoća kojom su mrlje nastajale, reflektirala je veliki dio mog unutarnjeg psihičkog i emocionalnog stanja. Neku zaboravljenu memoriju.

Zadržavajući apstraktan izraz, u većini radova namjera mi je bila naći mjeru između harmonije i kaosa koja bi me zadovoljavala. Harmonija je lijepa ali samo ako je prožeta intrigom grešaka. Ponekad skladnost, preciznost i harmonična kompozicija mogu smetati oku više nego bilo koja mrlja nastala nesvjesnim potezima kista, olovke ili prsta. Za moj likovni izričaj potrebno je oboje, mnogo nesmotrenih oblika, ali i onih harmoničnih koji zapravo daju kontrast prvima. U nekim crtežima prevladava simbolizam. Kao da se pojavljuju neki drevni simboli i njihove kompozicije, ili pak grafovi koji opisuju neke važne zakonitosti. Plivajući između suprotnosti, pronašla sam zadovoljstvo u stvaranju. Dovodeći se svaki put iznova u sadašnji trenutak, crtežom sam istražila nesvjesne dijelove svog identiteta.

Uz pojavu novih medija, i brzinom kojom se informacije i slike izmjenjuju i ulaze u nas život. Crtež ipak idalje ima važnost. Plijeneći svojom direktnošću izraza, on postavlja pitanja, prenosi suptilnije poruke od onih izrečenih uređenim rečenicama, fotografijama, ili razgovorom, širi misteriju međuljudske komunikacije i daje produžetak umjetnikovom impulsu. Kod crteža vrlo često je bitan instinkt stvaraoca. Iracionalna ekspresija koja zatim i promatraču proširiva viđenje stvarnosti. Omogućavajući mu da vidi dublje i više. Ova komunikacija otvara beskonačne mogućnosti, što se može vidjeti i kao izazov ili kao prijetnja. Crtež svojom jednostavnošću može privlačiti ali i odbijati. Jer onaj tko nije spreman razotkriti sebe i svoje sebstvo, može biti prestravljen direktnošću koja izvire iz bilo kojeg crteža. On je opasan za svakog umjetnika koji se nije prepustio neizvjesnome i nesvjesnome, odnosno grešci koja mora biti prihvaćena i upotrijebljena. Kada se to dogodi onda se umjetnik našao na pravom putu otkrivanja čarolije stvaranja. ", o svom radu piše Mirela Kulović.

Izložbu možete razgledati do 17.7.2019. do 12 sati.

Radujemo se Vašem dolasku!

Vaša Crta


Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2019. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković