NEOBIČNA KOMEDIJA MIRE GAVRANA "SLADOLED"

NEOBIČNA KOMEDIJA MIRE GAVRANA "SLADOLED"
NEOBIČNA KOMEDIJA MIRE GAVRANA "SLADOLED"
NEOBIČNA KOMEDIJA MIRE GAVRANA "SLADOLED"
NEOBIČNA KOMEDIJA MIRE GAVRANA "SLADOLED"
NEOBIČNA KOMEDIJA MIRE GAVRANA "SLADOLED"
Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 23. siječnja 2014. - 18:00

Teatar GAVRAN sletio u CKIM

pa poletio svjetskom praizvedbom najnovije komedije Mire Gavrana Sladoled! (fotografije gore)

Svjetski poznat komorni Teatar Gavran od prošle godine svoje radno polazište ima u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18), a već je 23. siječnja u  18 sati u velikoj dvorani Centra odigrao prvu pretpremijeru nove uspješnice – neobičnu komediju Mire Gavrana  Sladoled

U komediji Sladoled junakinje su majka i kći čiji se uzajamni odnos i odnos prema muškarcima koji su ih sudbinski odredili, opisuje kroz dinamične humorne prizore u kojima će se prepoznati svaka žena. Riječ je o uvjerljivim životnim pričama ispunjenim toplinom koje će oplemeniti dušu svakoga gledatelja. Glumačke bravure za pamćenje!

Zašto predstava nosi naziv Sladoled – neka ostane tajna sve do vašega susreta s našim glumcima. Teatar Gavran je na ovome projektu okupio sjajnu ekipu kazalištaraca – autor teksta je najizvođeniji pisac u zemlji i inozemstvu Miro Gavran, redatelj prestave je Boris Svrtan, uz kojega se vežu brojne glumačke i redateljske uspješnice, dok u glavnim ulogama nastupaju glumice zavidne vještine Mladena Gavran i Ana Vilenica. Scenu i kostime osmislila je Jasmina Pacek.

Očekivani odziv uzvanika na prvu pretpremijeru komedije Sladoled 23. siječnja 2014. u 18 sati Centru za kulturu i informacije Makismir (Švarcova 18), iznenadio je nemalim brojem onih  koji nisu imali mjesta u dvorani  jer je 170 stolica (od kojih je 30 pomoćnih) bilo popunjeno dva dana  prije zadnjeg termina rezervacije. A pozivu-okružnici brzo su se odazvali  ciljane pozvane skupine - kazališni amateri, članovi literarnih sekcija te urednici-novinari školskih listova i portala suradničkih srednjih i osnovnih škola i onih u okruženju. Tako će osvrte o predstavi Sladoled Mire Gavrana za svoje vršnjake pisati novinari - možebitni kazališni kritičari Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Turističko-hotelijereske škole te osnovnih škola Vladimira Nazora, Ivana Filipovića, Dragutina Kušlana i II. OŠ Vrbovec iz Vrbovca. Mladim autorima u pisanju osvrta neosporno će biti od koristi i razgovor  s dramskim piscem Mirom Gavranom i redateljem, Borisom Svrtanom održan netom nakon  prve pretpremijere  (23. 1. 2014.) u maloj dvorani CKIM. Istodobno su glumice Mladena Gavran , Ana Vilenica i tehnički suradnici Teatra Gavran kostime i rekvizitu slagali u zaštitne vreće i kutije, a scenografiju i opremu predstave  rastavljali i spremali u kovčege – pa sve to u kombi za drugu  i treću pretpremijeru (24. 1.)  u Pučkom učilištu u Pazinu i (27. 1.) u Pučkom učilištu M.A. Relkovića, u Novoj Gradiški.  Slijedila je četvrta (29. 1.)  pretpremijera za zagrebačku publiku  i  30. siječnja 2014. u 20 sati za svečana praizvedba/premijera komedije Mire Gavrana Sladoled, Teatra Gavran u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski, u Zagrebu.  

U KD V. Lisinski Sladoled igra (s početkom u 20, 00 sati) 11. i 21. veljače, 7. i 29.  ožujka  te 12. travnja 2014. Ulaznice i rezervacije www.teatar-gavran.hr

Započetom prošlogodišnjom suradnjom CKI Maksimir i Teatra Gavran javnosti, posebice zagrebačkoj, predstavljaju tri zasebne i međusobno povezane INSTUTUCIJE: književnik Miro Gavran, Teatar Gavran i Gavranfest.

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961.) hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika, objavljivana u 140 izdanja u zemlji i inozemstvu. Gavranove drame i komedije premašile su 200 premijernih izvedbi širom svijeta, a potonje izvedbe predstava vidjelo je više od dva milijuna gledatelja. Dobio je mnoge nagrade u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time (1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te nagradu Eurpski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Dvostruki je dobitnik nagradeVečernjeg lista za kratku priču, a četverostruki Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ MK RH za tekstoveKad umire glumac, Zabranjeno smijanje, Nora danas i Najluđa predstava na svijetu. Čak tri Gavranove drame uvrštene su u izbor njemačke izdavačke kuće Antona Hiersemanna  iz Stuttgarta (2007),  koja svake treće godine objavljuje izbor najboljih svjetskih dramatičara. Od 1993. godine djeluje kao profesionalni pisac. Živi u Zagrebu. Više o autoru: http://www mirogavran.com

Teatar Gavran 2002. osnivaju i vode umjetnički i supružnički par, glumica Mladena Gavran i Miro Gavran. Igra suvremene dinamične predstave u kojima se na prvome mjestu afirmira glumačko umijeće kao osnov teatarske umjetnosti, tako da na svojim predstavama angažira ponajbolje hrvatske glumce, istaknute redatelje i iskusne suradnike. U prosjeku Teatar Gavran svake godine izvede jednu premijeru (često i praizvedbu) i stotinjak repriza. Gavran je jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, a koji djeluje kontinuirano izvan njegove domovine.

Gavranfest je kazališni festival na kome se igraju predstave nastale prema dramama i komedijama hrvatskoga književnika Mire Gavrana. Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnava u Slovačkoj. Od 2013. djeluje u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj. Idejni začetnici, selektori i pokretačiGavranfesta su Emil Nedielka, ravnatelj Kazališta Jana Palarika iz Trnave, i Michal Babiak, kazališni redatelj i sveučilišni profesor iz Bratislave. Od lipnja 2013. godine festival seli u Poljsku u Krakov. Organizator postaje glasoviti Teatar Ludowy, dok su selektori festivala Jacek Strama, ravnatelj Teatra Ludowy i Anna Wierzchowska Wozniak, dramaturgica Teatra Ludowy.

Više o  Teatru Gavran i Gavranfestu:  http://www.teatar-gavran.hr

Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ
Voditelj programa: 
Zdenka Đerđ