SILVIJA KRANJEC U CRTI

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 09. siječnja 2019. - 19:00 to Utorak, 22. siječnja 2019. - 12:00

Prva samostalna izložba Silvije Kranjec.

dEKOmpoziija

Oslikana tkanina već je u davnim vremenima zamišljena kao savršen spoj utilitarnosti i potrebe za ukrašavanjem, kao osnova za izradu odjevnih predmeta koji tijelu pružaju zaštitu omatajući ga. U potrazi za uzorcima, kreatori inspiraciju često pronalaze tamo gdje je već uspostavljena savršenost kompozicije: u prirodi. Naime, harmonija koju u oku izazivaju idealni omjeri prepoznata je i izražena još u srednjem vijeku kao Fibonaccijev niz, a prepoznavanje i produciranje savršenih struktura u omjeru zlatnog reza učestalo je u renesansi. I najveći umjetnici nastoje idealne omjere - koji spontano nastaju u prirodi - prenijeti u svoje kompozicije, na slikarska platna.
Prepoznajući te omjere – bilo intuitivno, bilo posve svjesno, autorica Silvia Kranjec poseže za prirodnim resursima. Uzorci biljaka u sebi sadrže famozni zlatni rez, ali i još jedan element koji itekako utječe na kompoziciju; riječ je o boji.
Prirodna bojila utjecala su na tijek povijesti mode. Esencija boje korištena je za stvaranje ravnomjerno obojenih većih površina platna ili za iscrtavanje uzoraka. U radovima Silvie Kranjec boja ipak uglavnom zadržava svoju lokalnost, ostaje vezana uz original iz kojeg potječe, ukazuje na njegovu vanjsku i unutarnju građu.
A rezultat su platna koja prenose kompozicije iz prirode, iz biljnog svijeta, ali i originalnu boju. Trenutak punine života biljke ostaje trajno zapisan na tkanini.
Kako zabilježiti taj trenutak životnosti? Prvi susret s radovima predstavljenima na izložbi navodi promatrača na detaljno istraživanje kompozicije sastavljene od otisaka biljaka, od cjelina koje u sebi sadrže harmoniju. Nizanjem tih cjelina nastaje gotovo slučajna slika u kojoj oko promatrača traži ravnotežu kompozicije u detalju, ali i u cjelini. Centralnog i dominantnog motiva nema, elementi su jednako vrijedni i podsjećaju na ornament. Ipak, izostaje pravilnost niza karakteristična za ornamentalno komponiranje. Platno je ispunjeno elementima čiju zakonitost nizanja tek treba pronaći, promatrač postaje aktivan, vođen oblicima i kolorističkim akcentima, uvučen u dinamiku kompozicije.
Čini se kao da su elementi iz prirode zarobljeni, uvučeni u platno, stopljeni s njime. I doista jesu. Iza gotovo filigranskih slika mnogo je minucioznog rada umjetnice, mnogo suptilnog promišljanja o estetici, ali i mnogo istraživanja koja zadiru u područje znanosti. Naime, nakon odabira motiva, nakon odabira biljke, sakupljeni organski materijal omata se tkaninom odgovarajućih svojstava, a zatim se smotuljci termički obrađuju u vodi ili na pari. Zato je potrebno proučiti - kako funkcioniraju biljke, gdje i kako u njima nastaje boja pa, prema tome, na koji način će se aplicirati na tkaninu i zadržati na njoj, koji materijali na koji način zadržavaju otiske iz prirode, kemijske reakcije koje nastaju pri obradi – i još mnogo faktora.
Iako autorica svjesno stvara uzorak – konačan rezultat predstavlja svojevrsno iznenađenje; otisak na platnu ujedno je i rezultat istraživanja bioloških i kemijskih procesa i predstavlja informaciju koja može uputiti – kako dalje. Otisak je začuđujuće vjeran originalu i oblikom i bojom, a nepravilnosti u razlijevanju boje predstavljaju informaciju više; upućuju na svojstva apliciranog predloška, ali i stvaraju novu estetsku kvalitetu. Često se pojavljuje i zrcalna simetrija, a dinamika je tu postignuta varijacijama – bilo zbog bioloških i kemijskih svojstava svih elemenata, bilo zbog tek prividne simetričnosti. Čini se kao da autorica cijelo vrijeme balansira na rubu kontroliranosti i nekontroliranosti procesa usmjeravajući estetiku u zacrtanom smjeru, ali i ostavljajući prostor za iznenađenja i nepredviđene rezultate. Jer, eksperiment predstavlja rizik, ali otvara nove mogućnosti. Ipak, jedno je sigurno: ponavljanje zacrtanog rukopisa i stvaranje platna na kojima je materijal iz prirode dekomponiran i postavljen u novi biološko-kemijski okoliš uz harmoničnu vizualnost – to nije slučajnost. Sve odaje vitalnu autoricu koja zna što radi, ali ne boji se iznenađenja. I možda svako sljedeće oslikano platno predstavlja iznenađenje i za umjetnicu i za publiku, ali kvaliteta kompozicije ne iznenađuje. Jer, kvaliteta nije slučajna pojava. A kada uz umjetnički senzibilitet postoji i upornost i sklonost istraživanju, vrlo je vjerojatno: svaki sljedeći korak biti će i korak naprijed.
Silvia Kranjec na početku je svog stvaralačkog puta, a nastavak doista intrigira. 

Ksenija Foretić

 

"S obzirom na trenutne činjenice koje ukazuju da je moda među prvih 10 zagađivača planete, u dizajnu ove kolekcije tekstila pridružujem se Slow-Fashion pokretu koji budi sve više i više modnih dizajnera svjesnih smjera u kojem nas je odvela dosadašnja potreba za brzom modom i velikom potrošnjom odjeće i tekstila.
Održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje vlastite potrebe.
Upravo zato cilj ove kolekcije je biti dio promjena prema održivom razvoju i ekološko prihvatljivoj modi koja je u isto vrijeme i društveno odgovorna.
Tekstili su 100% prirodnih materijala, oslikani Eco-print metodom, bez upotrebe kemikalija i umjetnih bojila, te obrađeni zero waste metodom. Svaka korištena komponenta je u potpunosti reciklirana.",...o svom radu piše autorica Silvija Kranjec.

Izložba je otvorena do 22.1.2019. do 12  sati.

Radujemo se Vašem dolasku!

Vaša Crta

 

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković