UDRUGA ŽENSKO OKO

Vrsta programa: 

Društvo Marije Jurić Zagorke nastalo je preimenovanjem Udruge „Žensko oko“

Društvo Marije Jurić Zagorke nastalo je preimenovanjem Udruge „Žensko oko“, osnovane u siječnju 2008. godine na inicijativu Dubravke Vidović, predsjednice udruge i realizatorice projekata. Projekti  potiču sjećanje na Zagorku i vrednovanje njena života i rada (snimanje dokumentarno-igranog filma „Zagorka“, pokretanje manifestacije „Dani Marije Jurić Zagorke“, pokretanje inicijative za otkup Zagorkina stana na Dolcu 8, kreiranje i izvođenje programa o Zagorki u Memorijalnom stanu...). 

Udruga „Žensko oko“ realizirala je i producirala kazališnu predstavu „Bu!“, namijenjenu djeci od četiri do deset godina, koju je 2008. i 2009. godine vidjelo 15.000 djece diljem Hrvatske, a uvrštena je i u program potreba u kulturi Grada Zagreba za 2009. godinu.

Društvo Marije Jurić Zagorke organizira sljedeće programe i aktivnosti: šetnju „Zagorkinim tragom po Zagrebu“, odgojno-obrazovni performans „Susret sa Zagorkom“, predavanje „Čitamo Zagorkina pisma“, amatersku glumačku radionicu s temama iz Zagorkinih tekstova, novinarsku radionicu za polaznike treće životne dobi, te izdavanje časopisa. Društvo aktivno sudjeluje u obilježavanju godišnjica Zagorkine smrti i rođenja.

Svoje programe Društvo provodi u Memorijalnom stanu Zagorka, u Zagrebu na Dolcu 8, te gostuje u školama, knjižnicama, centrima za kulturu, otvorenim učilištima, domovima umirovljenika i drugim kulturnim institucijama. 

U sklopu Društva Marije Jurić Zagorke djeluje i Klub Zagorke, koji  u različitim aktivnostima okuplja štovatelje Zagorkina rada (izleti Zagorkinim tragom, javna čitanja Gričke vještice…). 

Više o UDRUZI ŽENSKO OKO

http://www.drustvozagorke.com/index.php/o-nama/o-drustvu