ČAROBNA FRULA U CKIM-U

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 12. travnja 2015. - 19:00

Zbor će održati koncert domoljubnih skladbi

Koncert domoljubnih skladbi posvećen je, naravno, prije svega hrvatskoj domovini, svima onima koji su ju davnih stoljeća željeli i sanjali, onima koji su ju nedavno uz velike žrtve izborili, te nama koji danas u njoj živimo pokušavajući ju učiniti što ljepšom i boljom. No ima i jedan drugi, neposredni povod, te konkretnu posvetu.

Naime, u vrijeme koncerta iz Texasa će u posjet Zagrebu doći Đurđica i Larry Sutton, američki članovi i veliki podupiratelji Čarobne frule. Bit će to prilika da im se zahvale za sve ono što su učinili za to glazbeno društvo. A toga je zaista bilo puno:

U siječnju 1993. godine Đurđica i Larry Sutton, koji su tada živjeli u Belgiji, u S.H.A.P.E.-u, Glavnom stožeru NATO snaga za Europu, pozvali su u goste dječji zbor Vrapčiće, pobrinuvši se za njihov smještaj u vojničkim obiteljima. Organizirali su i koncert, koji su Vrapčići održali u SHAPE-ovoj međunarodnoj kapeli, mjestu gdje su se inače održavale vjerske svečanosti. 

Nakon povratka u Zagreb, opet posredstvom Đurđice Sutton, Vrapčići su posjetili vojnike u mobilnoj vojnoj bolnici MASH, koja je tada bila smještena na zagrebačkom velesajmu, te za njih održali prigodni koncert. Nastavilo se zajedničkim druženjem i nezaboravnom košarkaškom utakmicom američkih vojnika i članova dječjeg zbora Vrapčići.

 Godine 2001. Vrapčići su prvi put posjetili Ameriku. Nakon neviđenih peripetija, i uz veliku pomoć Suttona (angažirali su čak američke senatore da svojim pismima potpore olakšaju dobivanje viza za svu djecu) Vrapčići su uspjeli (preko Istambula!) odletjeti u Chicago, odakle su autobusom stigli do Des Moinesa, glavnog grada države Iowe, gdje se održavao dječji zborski festival SongBurst. 

Zbog svega što su učinili za Čarobnu frulu ovo glazbeno društvo odlučilo im je posvetiti čitav koncert.