ŠKOLA U PRIRODI – SADNJA PROLJETNOG CVIJEĆA

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 28. ožujka 2014. - 17:00

Učenje njemačkog jezika kroz kreativnu i iskustvenu nastavu!

U petak, 28. ožujka 2014. godine 17 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18), napredna grupa njemačkog jezika za predškolce/školarce, 15-ero djece, imali su školu u prirodi.
 
Sat je osmislila voditeljica njemačkog jezika iz EuroBIZ Centra za strane jezike u suradnji sa  Centrom za kulturu i informacije Maksimir i gđom. Valentinom Bulčur u ime Cvjećarnice „Terra“ kaodemonstratoricom.
 
U petak popodne je organizirano u sklopu Tečaja njemačkog jezika pri Centru za kulturu i informacije Maksimir sadnja proljetnog cvijeća za djecu iz te grupe. Cilj je bio tzv. Learnig by doing, ili iskustveno učenje stranog jezika na konkretnom primjeru i vlastitom iskustvu.
 
Proljeće nas je nadahnulo i potaknulo da svoju nastavu održimo na svježem zraku ispred Centra, te da nove riječi iz područja „Proljeće“ učimo na praktičnom primjeru sadnje lukovica u lončanice.
 
Svaki je polaznik za tu prigodu dobio svoj primjerak teglice, zemlje i lukovice iz koje će izrasti mirisni zumbul i kojeg su djeca ponijela kući da bi još i oslikali temperama svoje terracotta teglice.
 
Sve te radnje popratile su nove riječi iz njemačkog jezika, dok su djeca uživala u svom (možda prvom) iskustvu sadnje cvijeća i mirisali i pipali rezane tulipane, zumbule, narcise, zemlju... Pripremne smo radnje učenja novog vokabulara obavili doduše sat ranije, igrajući memory Cvijeća, pridružujući pisanu riječ određenoj slici, tj. Cvijetu, izrađivali smo visibabe od papira, ljepili i rezali.
 
Naučili smo i dvije proljetne njemačke pjesmice „Kuckuck, Kuckuck rufts aus dem Wald“ i pjesmicu o bojama „Grün, grün, grün sind alle meine Kleider“ koje su se pjevale tjekom sadnje cvijeća u petak i koje su privukle znatiželjnike u prolazu da nam se jednim dijelom  pridruže, postavljaju pitanja, slikaju. 
 
Projektom su bili oduševljeni svi, a najviše djeca sama koja su taj dan pokazala vrlo visoku razinu znanja novonaučenog gradiva.
 
Ovakave ćemo projekte često izvoditi, pa pozivamo sve koji su zainteresirani za učenje njemačkog jezika kroz kreativnu i iskustvenu nastavu da nam se pridruže!
 
Ponekada se igramo društvenih igara na njemačkome, ponekada se igramo skrivača ili lovice na njemačkome, nekada nas zimi možete naći ispred Centra kako se na njemačkome grudamo u snijegu i još puno toga.
 
Za sve informacije možete kontaktirati voditeljicu tečaja, profesoricu Anitu Slavica Prka Đurašić na broj 095 5095 300.

Odgovorna osoba: 
Jadranka Kerin
Voditelj programa: 
Anita Slavica Prka Đurašić