13. MEĐUNARODNI SALON AUTO-KARIKATURE

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 20. veljače 2020. - 13:00

Otvorena izložba auto-karikature u auli poglavarstva Grada Zagreba! (HR/EN)

Otvoren je 13. Međunarodni zagrebački salon auto-karikature na temu Benzinske postaje i dodijeljene su nagrade najboljim karikaturama. Izložbu možete razgledati do 28. veljače 2020. do 15,30 sati u auli Gradskog poglavarstva (Trg Stjepana Radića 1).

"Život bez automobila jednako je teško zamisliti kao i život bez humora. Sukladno tome je Salon auto-karikature nezaobilazna kulturna manifestacija za sve ljubitelje automobila i karikatura. Velik broj pristiglih radova je potvrdio da je medij karikature i dalje itekako aktualan. U konkurenciji za osvajanje nagrada sudjelovalo je 252 autora i autorica, a ukupno je zaprimljeno 420 radova iz 55 zemalja. Tema ovogodišnjeg Salona privukla je karikaturiste iz cijelog svijeta koji su na domišljat i maštovit način ocrtali situacije iz svakodnevnog života. Mnogi će se prepoznati u nekolicini prikazanih prizora s benzinskih postaja kojih se uvijek lakše prisjetiti uz dozu humora i ironije. Iako će vas neki radovi potaknuti na razmišljanje, velika većina ipak će izmamiti osmijehe na vaša lica, a poneki vas i nasmijati do suza.", o 13. Međunarodnom salonu auto-karikature piše Tena Starčević.

Na otvorenju 13. Salona dodijeljene su sljedeće nagrade najboljim karikaturama:
Edi Dharma (Indonezija) GRAND PRIX - 2.500 eura
Stefaan Provijjn (Belgija) 1. NAGRADA - 1.000 eura
Javad Takjoo (Iran) 2. NAGRADA - 800 eura
Damir Novak (Hrvatska) 3. NAGRADA - 500 eura
Dragutin Dado Kovačević (Hrvatska) 1. SPECIJALNO PRIZNANJE - 150 eura
Konstantin Kozanchev (Ukrajina) 2. SPECIJALNO PRIZNANJE - 150 eura
PET (5) POSEBNIH PISMENIH POHVALA bez novčanih nagrada:
Jitet Kustana (Indonezija)
Amin Famil Baghestani (Iran)
Slavko Virag (Hrvatska)
Tommy Thomdean (Indonesia)
Bernard Bouton (Francuska)

Grand Prix 13. Međunarodnog salona auto-karikature uručio je gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, a ostale nagrade članovi žirija, dok su nagrade primili veleposlanici nagrađenih zemalja i to ministar savjetnik Veleposlanstva Republike Indonezije gđa. Elbanite Lingkansurya Ruru u ime Edi Dharma-e (Grand Prix), Veleposlanik Belgije Njegova Ekselencija g. Nicolaas Buyck u ime Stefaan Provijjn-a (1. nagrada), Veleposlanik Islamske Republike Iran Njegova Ekselencija g. Parviz Esmaeili u ime Javad Takjoo-a (2. nagrada), dok je u ime Veleposlanstva Ukrajine nagradu u ime autora Konstantina Kozancheva primio glavni tajnik društava prijateljstva Republike Hrvatske g. Andrija Karafilipović (2. specijalno priznanje). Autori iz Hrvatske Damir Novak (3. nagrada) i Dragutin Dado Kovačević (1. specijalno priznanje) primili su nagrade osobno.

Nagrade je dodijelio žiri u sastavu:
mr.sc. Nenad Zuber, dipl.ing.prometa - predsjednik žirija
dr.art. Mirna Lisak - Rudan, Gradski ured za kulturu
Romeo Ibrišević, fotoreporter, autor projekta "Očistimo Hrvatsku od Autoolupina"
Milan Alašević, karikaturist iz Republike Slovenije
Ante Lebo, Uniqua osiguranje d.d.
Krunoslav Tkalčić, viši stručni savjetnik u Sektoru za promet Grada Zagreba
Tomislav Vuković, akd.kipar, viši stručni suradnik - voditelj galerije Crta

Izložba se može razgledati u auli poglavarstva Grada Zagreba do 28. veljače 2020. godine radnim danom od 7,30-15,30 sati.

Radujemo se Vašem dolasku!

Press materijale, popis nagrađenih karikaturista i katalog možete preuzeti ovdje.
Kontakt: Lea Lovrenčić, 099 4654 089 ili salon@cki-m.com .

Program je podržan od gradskog Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet i Gradskog ureda za kulturu i dio je javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2019. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tim CKIM-a