ARTENERGY – U IME KULTURE I PRIRODE

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 29. lipnja 2013. - 10:00

Jedinstveni i inovativni projekt po prvi puta u Zagrebu

U partnerstvu EUNIC-a, Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Centra za informacije i kulturu Maksimir (CKIM), i u suradnji s Muzejom ulične umjetnosti (MUU) i  Laboratorio Alchemico iz Milana – održan je inovativni projekt ArtEnergy. Primarni cilj projekta bio je da inspirira i potakne kreativan pristup u podizanju ekološke svijesti te da angažira građane da mijenjanju svoju okolinu putem svakodnevnog djelovanja.

- Želimo da koncepti obnovljive energije, održivog razvoja, recikliranja i ekološkog razmišljanja postanu manje apstraktni ljudima, te potaknuti promišljanje kako se i malom promjenom svakodnevnih životnih navika može proizvesti stvarna promjena u društvu prema zajedničkoj, osvještenijoj budućnosti okoliša u kojem živimo, ističu organizatori ovog jedinstvenog događaja, kojim se nastojalo kreativno i smisleno obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju u suradnji s hrvatskim i europskim institucijama kao primjer suradnje u ime kulture i ekologije.

EUNIC Hrvatska (Mreža kulturnih instituta Europske Unije), najstarija umjetnička institucija Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te Centar za kulturu i informacije Maksimir isprepleli su tradicionalne i urbane kreativne energije kako bi stvorili bogat i atraktivan vizualni program koji je lako dopadljiv i zbog toga širokog utjecaja, a ipak s važnim edukacijskim elementom za kojim postoji veliki javni i društveni interes.

Otvorenje događanja bilo je 29. lipnja, a potporu i partnerstvo organizatorima pružili su: Austrijski kulturni forumTalijanski institut za kulturuGoethe institutFrancuski kulturni institutBritish CouncilInstitut Cervantes te Institut Camoes.  

ArtEnergy označava spoj između umjetnosti i novih tehnologija te za cilj ima stvaranje originalnih samoodrživih umjetničkih instalacija utemeljenih na sjecištu prirodnih elemenata i novih, 'alternativnih' izvora energije te da potakne dijalog o ekologiji s naglaskom na tehnologiju koja čini neizostavan element čije je sagledavanje i uvažavanje nužno u razgovoru o budućnosti našeg planeta i njegovih stanovnika.

Središnji događaj održan je ispred Hrvatskog društva likovnih umjtnika. U večernjim satima publika je mogla po prvi put u Zagrebu pratiti koncert u kojemu mehanička snaga pedala stvara energiju za pokretanje sound systema i na taj način omogućava glazbenicima da sviraju! Publika je bila neposredno uključena u proces stvaranja energije potrebne za koncert, vozeći bicikle koji su spojeni sa sound system-om dok glazbenici sviraju. Ovo je jedinstven i zabavan način osvješćivanja ljudi o količini truda koji je potreban da bi se proizvela energija koju uzimamo zdravo za gotovo.

Prethodno, dvoje umjetnika iz Italije i Hrvatske, izradili su samoodržive instalacije.
Priznati talijanski umjetnik DEM, poznat po svojim surealnim instalacijama, slikama, ilustracijama i muralima, u vanjskom okolišu HDLU-a izradio je 2,5 metara visoku instalaciju isključivo od prirodnih materijala pronađenih u šumi.
Poznata hrvatska umjetnica Kristina Lenard, izradila je akvaponski sustav koji je smjestila u geodom (drvenu kupolu), u kojoj u bazenima žive ribe koje hrane ribe, dok ribe hrane biljke. 

Instalacije su utjelovile spoj umjetnosti i ekologije, a publika je mogla pratiti izradu instalacija.

Više o projektu: Facebook

Predgovor "Platonic Plants" Kristine Lenard
Napisala: Karla Pudar 

Platonic plants 

Akvaponij je kružni, samoodrživi sustav uzgoja hrane. Bazira se na jednostavnim načelima prehrambenog lanca u prirodi tj. kužnog toka životnog ciklusa, a sastoji se od dva glavna dijela: akvarijski okoliš za uzgoj vodenih životinja i hidroponij za rast biljaka. U akvaponijskom sistemu biljke iz vode uklanjaju dušik i fosfor koji nastaju kao nusprodukti ribljeg metabolizma,  ribe u uzgoju proizvode hranjive elemente potrebne za rast i razvoj biljaka,  dok se njihovi ekskrementi recikliraju.

Site-specific instalaciju „Platonic plants“ Kristine Lenard čini akvaponijski sustav za rast biljaka, u posebno reguliranim uvjetima, smješten unutar geometrijske strukture geodezijske kupole. Sama kupola u osnovi nosi glavna tijela Platonskog niza – od trokuta do ikosaedra.  Zatvoreni  krug geodoma  koji održava sustav akvaponija primjer je realnog ekološkog dizajna, baziran prvenstveno na ekološkim principima raspolaganja energijom. Sustav, a i sama struktura postali su pozitivan pimjer globalne kulture i suradnje, budući da se radi o „open source“ izmjeni znanja  i informacija, doprinosi sveopćoj modi vraćanja vrtova u urbane sredine, te je trenutno sama po sebi predmet šireg globalnog interesa.

Vizualno, unutarnji prostor goedoma, ali i njegova konstrukcija, je podijeljen na  simetričnu kompoziciju koja se u svim svojim elementima referira na Platonski niz. Naime, pet je osnovnih tijela navedenog niza – tetraedar, heksaedar (kocka),  oktaedar, dodekaedar i ikosaedar. Kada 360. godine prije Krista filozof Platon piše o nizu poistovjećuje ih s 4 elementa – zemljom, zrakom, vodom i vatrom – gdje tetraedar postaje simbol vatre, heksaedar zemlje, oktaedar zraka, ikosaedar vode, a za dodekaedar piše da je služio za konstalaciju cijelog raja, kasnije mu je upisano značenje „duha zemlje“ ili Gaia, grčka božica Zemlje, stvarateljica Zemlje i Svemira. Svi simboli spajaju se u sferi, personifikaciji svemira. 

Instalacija smišljana za i smještena na povijesnoj aksi između Meštrovićevog doma i zagrebačke katedrale referira se i na samu strukturu Doma likovnih umjetnika te osmerokutnog platoa fontane. U posojeći Platonski niz elemenata s trokutom, četverokutom, peterokutom i šesterokutom  unosi novi  živi element, a veže se na liniju, osnovni element svih tijela, spomenute povijesne akse. Unutar akvaponijskog sustava Platonska tijela razbijaju simetiju prostornog postava izrastajući iz dvodimenzionalnog lika na površini sadnica u trodimenzionalno tijelo vidljivo prvestvno iz  tlocrnog očišta. 

 
Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Tomislav Vuković