BOŽIĆNI ROBOT PARTY U CKIM-u

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 22. prosinca 2021. - 13:00

Još jednom hvala svima koji su pomogli u organizaciji božićnog robot partya

Adventska groznica nije zaobišla ni robote i dronove koji su 22. prosinca okupirali Centar za kulturu i informacije Maksimir i posjetiteljima posluživali tople napitke i božićne poslastice.

Veliko hvala Laboratory for Robotics and Intelligent Control SystemsFER i svima koji su pomogli u organizaciji!

Božićni robot party odvio se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. 

Nadamo se kako se vidimo i sljedeće godine!

 
 
Program

1. LIDAR radionica

Saznajte sve o laserskoj verziji radara - LIDAR-u (Light Detection And Ranging). Ovi senzori detektiraju objekte u okolici robota s centimetarskom preciznošću, što robotu omogućuje da se precizno lokalizira i da sigurno navigira prostorom.

Sudionici će moći provozati mobilnu platformu SCOUT i pomoću ugrađenog LIDAR-a izgraditi 2D kartu.Teme na radionici uključuju principe rada LIDAR senzora, primjenu LIDAR-a u robotici i izradu karte pomoću LIDAR-a.

2. WatchPlant radionica

Cilj projekta WatchPlant je razviti nove bio-hibridne sustave za praćenje stanja okoline u urbanim sredinama. Radi se o jedinstvenoj vrsti bežičnog nosivog senzora namijenjenog biljkama. Spojem tehnologije i prirode, stabla u našim gradovima i selima bit će obogaćena snagom umjetne inteligencije kako bi nas na jeftin i ekološki prihvatljiv način upozoravala o kvaliteti zraka, tla i vode u okolini, a potencijalno i o pojavi novih bolesti opasnih za naše ili njihovo zdravlje.

Tijekom radionice na biljku ćemo pričvrstiti senzore koji se koriste u projektu. Njima će se mjeriti temperatura i vlaga u zraku i zemlji, razina svjetlosti, kako biljka diše te koje su njene reakcije na podražaje. Pri tome će minijaturna računalo izmjerene vrijednosti dijeliti sa svojim susjedima kako bi izmjerili reakciju biljaka i stvorili sliku okoliša.

3. ASAP/ENCORE radionica

U sklopu projekta ASAP i ENCORE razvijaju se robotski sustavi koji će omogućiti autonoman pregled građevina (zgrada, mostova, vjetroelektrana, i sl.), procjenu njihove energetske učinkovitosti, uporabnog vijeka, i razne druge pokazatelji. Time će se omogućiti pravovremena reakcija te u konačnici smanjiti troškovi održavanja.
 
Sudionici radionice sudjelovat će u izradi 3D modela makete građevine bespilotnom letjelicom.  Tijekom vježbe letjeti će oko makete mosta s bespilotnom letjelicom.

Pritom će se obrađivati slike makete građevine snimljene letjelicom u stvarnom vremenu, detektirati oštećenja (crvenih krugova) na građevini i izraditi 3D model makete dobiven pomoću skupljenih slika.

4. HEKTOR radionica

Robotski sustav HEKTOR zamišljen je kao heterogeni robotski sustav koji čine letjelice, mobilna vozila, robotske ruke i plovila. Kad više robota različitih sposobnosti radi zajedno, mogu izvršiti zadatke, koje sami ne bi bili u stanju izvršiti. Robotski sustav HEKTOR razvija se kako bi ljudima pomogao u zahtjevnim zadacima u poljoprivredi i marikulturi.

Sudionici radionice imate će priliku istražiti i mapirati prostor svesmjernim mobilnim robotom kojeg će istovremeno pratiti i nadzirati bespilotna letjelica. Pored toga, sudionici će imati priliku naučiti kako roboti nadziru biljke sa termalnim i multispektralnim kamerama. 

 

Odgovorna osoba: 
Davor Ivanov