CAPOEIRA ANGOLA-KULTURNI IZRIČAJ, PLES, RITUAL

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 17. siječnja 2014. - 17:15

Razvija psihomotiričke sposobnosti, muzikalnost, socijalizaciju, autodisciplinu

Svake godine udruga Capoeira Camarada organizira nekoliko otvorenih događanja na kojima se okupljaju mladi iz cijele Hrvatske. Cilj tih događanja je edukacija, promocija zdravog stila života, jačanje interkulturalnosti i očuvanje afro-brazilske kulture.

Ove godine u ožujku mladi majstor Francisco Toicinho iz Sao Paula održao je radionice tradicionalnog tjelesnog izričaja i muziciranja na autohtonim instrumentima u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18.

Capoeira je izvrsna aktivnost za djecu i mlade. Razvija psihomotoričke sposobnosti, muzikalnost, socijalizaciju, emotivnu percepciju, autodisciplinu, znatiželju u relaciji s kulturom, kritičku svijest. Za svaku se skupinu koriste specifične metode rada koje se mijenjaju s obzirom na dječju dob. Capoeira spaja tjelesnu aktivnost i glazbu, koristi originalnu metodu rada temeljenu na brazilskoj kulturi.

U Centru za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18, ponedjeljkom i petkom od 17.15 do 18 sati. Mjesečna cijena je 250 kuna. U suradnji s Udrugom Capoeira Camada, u Centru se održavaju i besplatne radionice petkom od 20 do 22 sata na kojima nastupa i Capoeira Angola. U istom se terminu održavaju radionice i nastupi capoeire u svim udrugama Saveza capoeire u Brazilu, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Škotskoj, Finskoj i sada u - Hrvatskoj!

Za sve informacije kontaktirajte voditelja Igora Šehića na broj 098/1611 383 ili na mail: capoeira.camarada@gmail.com.

 UPOZNAJTE CAPOEIRA ANGOLU

Capoeira je kulturni izričaj, dijalog, ples, ritual. Kroz povijest je bila igra lučkih radnika i uličnih prodavača, tajno oružje plesača sambe, neizostavni oblik zabave puka…
Danas je capoeira najpoznatiji i najrašireniji oblik brazilskog folklora.

Povijest capoeire prilično je maglovita. Postoje razne priče i legende, no moderna istraživanja indiciraju da je capoeira najvjerovatnije nastala kao spontana sinteza različitih afričkih kulturnih manifestacija na brazilskom tlu. Tijekom razdoblja Imperije, pretrpjela je tešku represiju, bila kriminalizirana Kaznenim Kodom iz 1890. i napokon, službeno oslobođena 1934. Tijekom 44 godine, baviti se capoeirom, smatralo se kriminalom!

Kako je vrijeme prolazilo, afrička je kultura pretrpjela duboke transformacije te prošla kroz jake utjecaje na svim područjima: plesu, glazbi, literaturi, borilačkim vještinama i sportu. Pretrpjela je nasilne utjecaje stranih kultura i absorvirala modifikacije koje su je deskarakterizirale. Rijetki Majstori, zabrinuti radi njezinog radikalnog i konstantnog uništavanja, prezervirali su njezinu esenciju kroz «Brincadeira de Angola» (igra iz Angole-novo ime dato capoeiri).
Capoeira Angola, najtradicionalniji je stil ove umjetnosti, kojom se još uvijek, u Bahiji (žarište afričke kulture u Brazilu) bave stari majstori. Ona prezervira visoku osviještenost vezanu uz glazbene korjene, kao i afro-brazilsku kulturu.

U capoeira Angoli, pokreti se vježbaju u kontroliranim formama koje garantiraju sigurnost vježbača. Tradicionalna glazba, koja se izvodi na autohtonim instrumentima, upotpunjuje princip razvoja igre koja ljepotom zamjenjuje nasilje.

Živi ancestralni ritual u modernom društvu...
”Capoeira Camarada” nevladina je udruga koja na području Republike Hrvatske djeluje od 2010. godine. Neki od ciljeva udruge su: promicanje tradicionalne Capoeire Angole i ostalih aspekata afro–brazilske kulture, jačanje međukulturne suradnje, promicanje kulturne raznolikosti, razumijevanja i tolerancije, unapređenje samopouzdanja djece, mladih i odraslih, te poticanje razvoja njihovih unutarnjih snaga potrebnih za ostvarenje kvalitetnog aktivnog i odgovornog života u zajednici.
Udruga primarno djeluje na području Grada Zagreba gdje održava stalne radionice i treninge za djecu, mlade i odrasle. Surađuje sa vrtićima i plesnim centrima u kojima provodi specijalizirane programe za djecu predškolske dobi. Udruga organizira i javne nastupe na raznim festivalima, manifestacijama i događajima (Dan Brazila, Tjedan Afrike, Škole za Afriku, Brazilactica, Špancirfest, Otvoreni dan plesa, Ples na ulici, Cest is d best, Sajam beba, Gričevanje...).
”Capoeira Camarada” nastala je pod supervizijom saveza ”Marrom capoeira e alunos” na čijem je čelu Mestre Marrom, jedan od najcjenjenijih majstora ove umjetnosti. Mestre Marrom je u svojoj karijeri školovao i nadgledao stvaranje takvih udruga u Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Škotskoj i Finskoj, a od 2010. godine, na našu veliku čast i u Hrvatskoj.
”Marrom capoeira e alunos” je svjetska Capoeira organizacija, čiji su profesori specijalizirani za edukaciju odraslih i djece predškolske i školske dobi. Ti su profesori, osim Capoeire, diplomirali na područjima pedagogije, medicine, fizioterapije, prve pomoći, psihomotorike, tjelesne edukacije, psihologije, glazbe, teatra itd. U edukacijskim ustanovama u Brazilu, organizacija djeluje od 1988. Organizacija je nastala početkom 90-ih godina, s idejom da se spase, prezerviraju i rašire osnove afro-brazilske kulture, s naglaskom na Capoeiru Angolu. Na čelu organizacije nalazi se Majstor Marrom koji je radi svoje edukacije na području afričke kulture i radi jedinstvene karizmatičnosti, jedan od najpoznatijih majstora ove vještine u svijetu.

Osim suradnje sa savezom ”Marrom capoeira e alunos”, naša udruga blisko surađuje i s drugim brazilskim organizacijama koje promiču afro-brazilsku kulturu. Te organizacije su: ”FICA” (Federaçao internacional de Capoeira Angola), ”Irmãos Guerreiros”, ”Filhos de Angola”, ”Nova geraçao de Capoeira Angola”, ”Capoeira Angola Center of Mestre João Grande” i ”GCAP” (Grupo de Capoeira Angola Pelorinho).

Udruga ”Capoeira Camarada” posebno je ponosna na ”ENCONTRO DOS ANGOLEIROS – VADIANDO ENTRE AMIGOS”, Internacionalni festival afro-brazilske kulture koji se posljednjih 15 godina održava u Brazilu, Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Škotskoj i Finskoj a od prošle godine i u Hrvatskoj. 

Odluka da će se internacionalni susret 2011. godine održati u hrvatskoj u organizaciji udruge ”Capoeira Camarada”, jednoglasno je donijeta na internacionalnom susretu u Londonu, 2010. godine kojeg je organizirala udruga ”Urban Ritual”, predstavnica saveza ”Marrom capoeira e Alunos” u Engleskoj. Osim našeg glavnog festivala, udruga nekoliko puta godišnje dovodi majstore različitih kulturnih izričaja u sklopu internacionalnih radionica i seminara na kojima se okupljaju zaljubljenici iz čitave Europe.
Capoeira Angola je izvrsna aktivnost za djecu jer razvija psihomotoričke sposobnosti, muzikalnost, socijalizaciju, emotivnu percepciju, autodisciplinu, znatiželju u relaciji s kulturom, kritičku svijest. Capoeira je individualni razvoj u fizičkom, emocionalnom, socijalnom, moralnom i spiritualnom smislu.
Na žalost, u današnjem vremenu, vrlo je teško odrastati u okruženju koje će pripremiti djete za samostalan život. Već je rano djetinjstvo, pod prisilnim utjecajem industrijskog i tehnološkog razvoja, napadnih medija, razvoja kriminala, te neprekidno rastućih materijalnih vrijednosti. Sve je kraće nevino doba u kojem djeca razvijaju kreativnost i talente, kako za psihološke, tako i za tjelesne sposobnosti.  Od prve godine života pa na dalje, capoeira omogućuje djeci upoznavanje i usvajanje osnovnih tjelesnih pozicija i pokreta: puzanje, čučanje, klizanje, balansiranje, izmicanje, skakanje, te kretanje u svim smjerovima koristeći ruke i noge. Capoeira na prirodan način priprema tijela za sve korporalne akcije s kojima će se djeca susresti u svom razvoju. Za svaku se skupinu koriste specifične metodologije rada koje se mijenjaju s obzirom na dječju dob.

Tijekom djetinjstva, djeca razvijaju i stječu nebrojene talente. Upravo radi toga, doktori i psiholozi toplo preporučaju metode rada koje uključuju umjetničke i tjelesne forme, prezentirane kroz igru. Capoeira spaja tjelesnu aktivnost i glazbu(elemente koje su iz potrebe za zdravstvenom ravnotežom koristili i stari grci) čime stvara velik prostor za raznovrsne psihofizičke igre koje će kod djece utjecati na razvoj kreativnosti i socijalizacije te jačati samopoštovanje.

Na radionicama vježbamo teknike kretanja, izmicanja, skakanja, padanja, okretanja… pokret u čitavom svom slobodnom poimanju. Uz tehnike pokreta vježbamo i glazbu na tradicionalnim brazilskim instrumentima. Po završetku radionice, igramo capoeiru u njenom izvornom obliku. Roda je krug načinjen od ljudi. U sredini kruga nalaze se dva igrača koja se pokretima nadmudruju uz živu glazbu koju izvodi bateria. Bateria je sastav od osam ljudi koji sviraju tradicionalne instrumente i ritmom određuju vrstu igre. Na naprednim radionicama prolazimo i kroz druge folklorne oblike afro – brazilske kulture, kako bi polaznicima dočarali univerzalnu korporalnu ekspresiju, odnosno poveznicu među svim folklornim oblicima.
Cilj programa je osvijestiti psihomotoričke sposobnosti, muzikalnost, socijalizaciju, emotivnu percepciju, autodisciplinu, znatiželju u relaciji s kulturom, te kritičku svijest. Cilj je zabaviti se vježbajući, svirajući i pjevajući... igrajući se! Učesnici upoznaju najrasprostranjeniji folklor na svijetu, sviraju tradicionalne instrumente, pjevaju tradicionalne pjesme na portugalskom jeziku, otkrivaju čari afro – brazilske kulture...

 

Odgovorna osoba: 
Jadranka Kerin
Voditelj programa: 
Igor Šehić - Profesor Capoeire Angole te predsjednik udruge Capoeira Camarada