DUO KLARINETA PHILIPP/PAAR

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 19. srpnja 2020. - 18:00

Koncert u Paviljonu Jeka u Parku Maksimir!

I ove nedjelje, 19.7.2020., od 18:00 do 19:00 sati, uživamo u Parku Maksimir, posebnosti Paviljona Jeka i posebnim izvođačima: Duo Klarineta Philipp/Paar

Koncerti u Paviljonu Jeka, u organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir, već dugi niz godina, Vašu nedjeljnu šetnju Parkom Maksimir osvježavaju „glazbenim bombončićima“ – malim sastavima koji svojom izvedbom donose glazbeni izričaj u nekom novom ruhu.

Izvođači: Bruno Philipp, klarinet, Mihael Paar, klarinet 

PROGRAM:  
D. Scarlatti: Sonata u C-duru L'104 za dva klarineta
L. van Beethoven: Duet op.49
Allegro affetuoso, Andante, Allegro ma non troppo, Rondo
G. Rossini: Popularne arije iz Seviljskog brijača
- Ecco ridente in cielo
- Una voce poco fa
- Largo al factotum
-Trčin u Italiji
E. Gebauer: Sonata Classique br.1, za dva klarineta
J. S Bach: 'Badinerie' za dva klarineta
J.M. Leclair: Sonate en UT za dva klarineta
Allegro, Sarabanda Largo, Allegro
Georges Bizet: Carmen uvertura za da klarineta

 

Duo klarinet čine:
Bruno Philipp diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2000. godine u klasi prof. Milka Pravdića. Trogodišnju specijalizaciju polazio je na Konzervatoriju u Parizu. Za cijelo vrijeme školovanja u Hrvatskoj i Francuskoj bio je stipendist Ministarstva znanosti i obrazovanja RH te korisnik jednokratne financijske potpore od Zaklade HAZU.
Pobjednik je 1. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika 'Papandopulo' 2012. u Zagrebu. Laureat je međunarodnog natjecanja iz klarineta u Cluju 2011. i ujedno dobitnik specijalne nagrade za najbolju interpretaciju djela rumunjskog autora.
Intenzivno surađuje s hrvatskim skladateljima čija djela redovito praizvodi. Održao je brojne recitale u zemlji i inozemstvu. Nastupao je solistički uz Simfonijski orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmoniju ‘Transilvanija’ i Orkestar Muzičke akademije.
Snimao je za više izdavačkih kuća u Hrvatskoj, a u studenom 2013. godine nastupio je u ekskluzivnom ciklusu mladih hrvatskih glazbenika u Palači Gvozdanović. Profesor je klarineta na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Član je HUOKU-strukovne udruge.

Mihael Paar diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (J.Tonžetić), a magistrirao na salzburškom Mozarteumu (A.Brandhofer). Tijekom školovanja bio je nositelj stipendija grada Zagreba, Samobora i Zagrebačke županije. Istaknuo se osvajanjem nekolicine nagrada na međunarodnim natjecanjima: 2. nagrade u Ohridu, 3 nagrade u Bariju i 4. nagrade u Padovi. Dobitnik je nagrade međunarodne Fondacije Solti te nagrade HDS-a na Tribini mladih umjetnika 'Darko Lukić'. Solistički je nastupio uz komorni orkestar Franjo Krežma, Tamburaški orkestar HRT-a, Samoborske gudače, komorni orkestar Windstrings, Zagrebački kvartet, Kvartet Sebastian i Acies kvartet. Usavršavao se kod renomiranih klarinetista kao što su: S. Meyer, K. Leister, G. Deplus, S. Kam, C. Halevi i dr. Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak kada je nastupio uz orkestar Windstrings. Od tada bilježi nastupe u važnim hrvatskim i inozemnim koncertnim dvoranama, te na renomiranim međunarodnim festivalima. Poziv da se uključi u rad orkestralne akademije Bečke filharmonije (OAO), dobio je kao prvi hrvatski glazbenik od utemeljenja ove prestižne institucije.
Mihael Paar podjednako se dobro snalazi u cijelom rasponu repertoara, a posebnu sklonost iskazuje prema klasičnoj literaturi (s naglaskom na djelima W. A. Mozarta), u kojoj se kao prvi hrvatski klarinetist profilira u tumača autentičnog teksta na basetnom klarinetu. Njegova integralna izvedba Mozartovog Kvinteta K581 kojom su otvorene 18. Svečanosti Pasionske baštine prva je takva izvedba u Hrvatskoj uopće.
Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te djeluje kao koncertant, skladatelj i pedagog. Zaposlen je na Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru.