EL SISTEMA: SVJETSKI DAN GLAZBE

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 21. lipnja 2018. - 18:00

I mi smo bili dio tog velikog projekta, te smo zajedno s Dječjim zborom CKIM-a izveli skladbu Somewhere iz mjuzikla West side story

 

Povodom Svjetskog dana glazbe - Fête de la Musique, 21. 6. 2018. u 18:00 sati, na Cvjetnom trgu u Zagrebu nastupio je Orkestar SO DO.

Na prvi dan ljeta obilježava se Svjetski dan glazbe - Fête de la Musique, dan kada glazbenici: amateri i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama, podsjećajući nas na važnost glazbe u svakodnevnome životu.

Orkestar SO DO se priključio ovom događaju, uz podršku svog stalnog partnera Centra za kulturu i informacije Maksimir, te je nastupio na Cvjetnom trgu u 18 sati, sa sloganom „Neka glazba govori“, a s idejom da pokaže kako glazba povezuje i briše granice koje si često namećemo.

Orkestar SO DO čine djeca i mladi različite dobi, različitog predznanja, ali svi s istom ljubavlju prema glazbi koja ih je okupila u zajedničkom muziciranju. Orkestar se temelji na metodologiji El Sistema koju Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska provodi u Hrvatskoj.

El Sistema je nastala u Venezueli prije više od 40 godina gdje je uz veliki entuzijazam maestra i vizionara J. Abrea  taj program riješio brojne socijalne probleme, odnosno maknuo mnogu djecu s ulice i dao im smisao i radost življenja uz glazbu.

Danas u Venezueli gotovo svako naselje ima svoj orkestar, te je u program uključeno više od 900.000 djece i mladih. Zbog izuzetnih rezultata koje El Sistema postiže u životima djece i društvenim promjenama čitavih zajednica, kao i u glazbenoj izvrsnosti, mnogi su umjetnici i sociolozi počeli dolaziti u Venezuelu i proučavati ovaj društveni i glazbeni fenomen. To je rezultiralo usvajanjem načela i metoda El Sistema u mnogim zemljama svijeta. Iako je inicijalna ideja bila odvratiti djecu od droge, kriminala i opasnosti ulice, kao i spasiti ih od siromaštva, u mnogim zemljama razvijenog svijeta gdje fizičko siromaštvo nije primarni problem, El Sistema donosi izuzetne rezultate u razvoju njenih sudionika.

U programu je integrirano zajedničko učenje glazbe i razvoj društvenih vrijednosti. Iako je glazbena kvaliteta ključna, ona ima jednaku važnost i težinu, kao i socijalni aspekt. Ovaj pristup glazbenoj naobrazbi naglašava intenzivno sudjelovanje u ansamblu, grupno učenje, međusobnu poduku kolega i predanost kroz zabavu i veselje.

To veselje ćemo pokazati i u četvrtak, na Cvjetnom trgu u 18 sati, nastupom povodom Svjetskog dana glazbe. Tom prilikom želimo ukazati i na posebnu moć glazbe, koja ujedinjuje i briše granice koje si često namećemo, a koje u biti ne postoje. Postoje samo različitosti koje nas obogaćuju i čine ovaj svijet tako šarolikim mjestom za život u kojem ima mjesta za sve.

Repertoar će biti raznolik, od klasične glazbe: poznatih djela Marca Antoinea Charpentiera, Johannesa Brahmsa, Dmitrija Šostakoviča, Georgesa Bizeta i Johanna Straussa mlađeg do tradicionalne glazbe, ali i popularne kojom ćemo publiku uvesti u čari sportskog navijanja pred predstojeću utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije.

Ujedno, orkestar se ovim koncertom uključio u proslavu obljetnice 100 godina rođenja Leonarda Bernsteina koju tijekom cijele ove godine organizira istoimena zaklada u brojnim zemljama svijeta. 

I mi smo dio tog velikog projekta, te smo zajedno s Dječjim zborom CKIM-a izveli skladbu Somewhere iz mjuzikla West side story.

Dirigenti: Daniel Čolić i Ante Sladoljev.