FESTIVAL GLAZBE – ODRŽAN KONCERT TAMBURAŠKIH ORKESTARA

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 22. studenoga 2015. - 19:30

Na koncertu održanom u Narodnom Sveučilištu Sesvete nastupilo je pet tamburaških ansambala

U sklopu Festivala tamburaških orkestara Dr. Josip Andrić u Narodnom Sveučilištu Sesvete održan je jedan od koncerata. Ovim se tamburaškim festivalom želi revitalizirati interes svirača i publike za očuvanje tog dijela hrvatske kulturne baštine. Potaknuti mlade za rad u kulturno umjetničkim društvima te na taj način sačuvati nacionalno kulturno nasljeđe i nematerijalnu kulturnu baštinu. Na koncertu je nastupilo pet tamburaških ansambala – Tamburaški sastav KUD-a Mihovljan, Tamburaški orkestar GŠ Alberta Štrige Križevci, TO HKUD-a Rodoljub Virovitica, TO Gaj Zagreb i TO KUD-a Dragutin Domjanić Adamovec.

Kulturno-umjetničkog društvo "Dragutin Domjanić" iz Adamovca svoj je stvaralački put započelo 2009. godine s tamburaškim orkestrom pod vodstvom prof. maestra Nenada Dana Koziga. Društvo danas broji više od sto aktivnih članova te su nadahnuće i primjer svima u mjestu i šire.

Tamburaški orkestar "Gaj" iz Zagreba stariji je od Društva kojemu pripada kao jedna od njegovih sekcija. Njegovi začeci sežu u školsku godinu 1986./87. kada u zagrebačkoj Osnovnoj školi "Braća Horvat" (danas Osnovna škola "Savski Gaj") profesor glazbene kulture Ljudevit Adamek, u sklopu izvannastavnih aktivnosti, započinje podučavati tamburu i osniva Tamburaški orkestar. Od 1995. godine Orkestar djeluje kao sekcija novoosnovanog Tamburaško-pjevačkog društva "Gaj". Utemeljitelj i umjetnički voditelj Orkestra od njegova osnivanja bio je prof. Ljudevit Adamek, a od 2009. godine vodi ga dirigent Krešimir Račić, dugogodišnji član i korepetitor Tamburaškog orkestra.

Na koncertu je nastupio i Dječji tamburaški sastav KUD-a Mihovljan iz Mihovljana. Prema uzoru na sadašnji Tamburaški orkestar KUD-a Mihovljan početkom 2014. godine obavljen je upis djece, zaljubljenika u glazbu i tamburicu koji čine ovaj Dječji tamburaški sastav.

Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca osnovan je 1978. godine, a čine ga učenici srednje i viših razreda osnovne glazbene škole. Orkestar sudjeluje na mnogim natjecanjima i za njim su stotine nastupa u zemlji i inozemstvu. Nastupio je u SAD-u, Belgiji, Portugalu, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Makedoniji... Od osnutka, pa punih trideset godina, orkestar je vodio Stjepan Fortuna, u školskoj godini 2009./10. Matija Fortuna, a od rujna 2010. orkestrom ravna Igor Kudeljnjak.

HPD "Rodoljub" iz Virovitice ove godine slavi 135. obljetnicu društva i jedno je od najstarijih društava u Hrvatskoj. Dirigentica je profesorica Mirna Mihalković.

Na programu: R. Šimunaci, M.Prohaska, N.D. Kozig i dr.

ULAZ NA KONCERT BIO JE BESPLATAN.

Odgovorna osoba: 
Goran Jerković