FESTIVAL GLAZBE - ODRŽAN PRVI KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 25. studenoga 2015. - 20:00

Prvi koncert u sklopu Festivala pjevačkih zborova održan je u Muzičkoj akademiji

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Centrom za glazbu Zagreb prvi puta organizira jedan od najvažnijih događaja za sve ljubitelje glazbe – Festival glazbe Zagreb 2015. U sklopu ove manifestacije koja traje od 20. studenoga do 12. prosinca, održat će se i Festival pjevačkih zborova  - najvažniji događaj godine za sve ljubitelje zborske glazbe te sve sadašnje, bivše i buduće članove vokalnih ansambala. 

Na ovogodišnjem Festivalu pjevačkih zborova, koji je otvoren koncertom u Muzičkoj akademiji u srijedu 25. studenoga, nastupilo je 12 zborova iz Zagreba, a organiziran je i popratni program koji uključuje predavanja i radionice gostujućih umjetnika. Sve izvedbe ocijeniti će stručni i ocjenjivački sud sastavljen od pet članova istaknutih stručnjaka za zborsku glazbu (dirigenata, skladatelja, glazbenih pedagoga, muzikologa).

Cilj ovog Festivala je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora, plasiranje Zagreba kao centra zborske glazbe u Hrvatskoj. Također, ova je manifestacija jedinstvena prilika za predstavljanje zborova iz cijele Hrvatske zagrebačkoj publici.U gotovo mjesec dana glazbe u sklopu Festivala glazbe nastupiti će više od 1.000 glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Koncerti će se održati na više lokacija u gradu te Zagrebačkoj županiji, a ulaz na sve koncerte je besplatan.

Sudjelovali su:

- Akademski zbor Concordia discors

Dirigenti: Vinko Karmelić, Lobel Filipić i Marina Jurković

- Djevojački zbor Cantus ante omnia

Dirigentica: Snežana Ponoš

- Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci

Dirigent: Jurica Petar Petrač

- Cappella Odak

Dirigentica: Jasenka Ostojić