FESTIVAL GLAZBE ZAGREB-"THE MESSENGERS"

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 01. prosinca 2019. - 19:00

Koncertne večeri u Centru za kulturu i informacije Maksimir!

S(W)INGIN' WITH THE MESSENGERS

U suradnji s Centrom za glazbu Zagreb, u nedjelju, 1. prosinca 2019., u velikoj dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18) - nastupio je Gospel sastav The Messengers!

Predstavili su 3. nosač zvuka, a izveli program od gospela i Christmas standarda do Stevie Wondera...

Vokalni sastav The Messengers osnovan je 11. studenog 2002. godine u Zagrebu i od tada djeluje pod vodstvom Matije Škvorca. Sastav je okupio zaljubljenike u duhovnu glazbu i a capella pjevanje, a uz gospel i negro spiritual glazbu, u posljednje vrijeme repertoaru dodaje i neke jazz i pop standarde, izvodeći ih i dalje na svoj specifičan i prepoznatljiv način. Zanimljivo je da je većina članova Messengersa potekla iz zbora Maranatha, kojeg također vodi Matija Škvorc. Messengersi, u prijevodu Glasnici, nositelji su radosne vijesti. To poručuju i svojim sloganom „Bringing you the good news“, jer su dobra vijest i dobra atmosfera koju prenose nešto što ih prati kroz sve godine pjesme i nastupa. Sastav bilježi brojne nastupe u hrvatskoj metropoli, ali i diljem Hrvatske te u inozemstvu. Među zapaženije nastupe Messengersa svakako spada nastup na Uskrs festu 2008., u suradnji s grupom Laudantes iz Šibenika, kada osvajaju nagradu publike. Treba spomenuti i nastup na Tonka festu 2009., kada osvajaju drugu nagradu žirija, a tu je i nastup na hodočašću u talijanskoj Macerati, kada su The Messengers gospelom oduševili čak 55.000 okupljenih. U prosincu 2017. godine sastav je proslavio svoj 15. rođendan velikim koncertom u zagrebačkom kazalištu Komedija. Messengersi su do sada objavili dva nosača zvuka i to oba u nakladi Laudata. Prvi nosač zvuka s tradicionalnim gospel i negro spiritual pjesmama, pod nazivom „Good News“, objavili su 2011., a 2014. godine u mjesecu lipnju objavili su i live album pod nazivom „Total Praise“. Prije dvije godine sudjelovali su na natjecanju zborova i vokalnih sastava „Festival glazbe Zagreb 2016.“, te osvojili prvo mjesto i zlatnu plaketu u kategoriji slobodno višeglasje. Ove godine su osvojili zlato i prvo mjesto na svjetskom natjecanju u Veroni u kategoriji jazz, blues, swing i gospel. Detaljnije informacije o gospel sastavu The Messengers mogu se pogledati i na web stranici http://gospelbymessengers.com/

 

Matija Škvorc rođen je 8.3.1979. u Novoj Gradiški. U Zagreb seli 1982. g. Završio je osnovnu glazbenu školu „Josip Slavenski“ za harmoniku, srednju glazbenu školu „Blagoje Bersa“ za solo pjevanje te Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Miljenke Grđan. Voditelj je zbora „Maranatha“ te mješovitog zbora Zagrebačke katedrale a prije 17. godina je okupio i gospel sastav „The Messengers“ sa kojim je prošle godine osvojio zlatnu plaketu i prvo mjesto u kategoriji na 29. svjetskom pjevačkom natjecanju zborova i ansambala u Veroni. Također je bio 4. godine glavni vokal benda „Novo vrijeme“. Tokom studija na muzičkoj akademiji igrao je u operama Ljubavni napitak te Čarobna frula. U matičom kazalištu Komedija igra/o u projektima Šišmiš, Dundo Maroje, Lijepa Helena, Jalta, Jalta, Đerdan, Aida, Operetni expres, Gubec beg, Brodway (inventura), Cabaret, Spamalot, Splitski akvarel, Mamma mia, Lord Byron, Faraon iz Ilice, Narodil se mladi kralj, Kneginja čardaša te Jesus Christ Superstar. U suradnji sa Aplauz teatrom igrao slugu u predstavi Ljekarnik J. Haydn-a te pripremao ansambl i vokalne aranžmane za predstavu Djevojčica sa žigicama i Orašar. Sa B*Glad produkcijom je utjelovio Cowboy Bob-a u mjuziklu Footloose te mucavog fratra u mjuziklu Crna kuća. U Medly teatru igra rock mjuzikl Antigona u ulozi slijepog proroka Tiresije. U slobodno vrijeme se bavi jazz-om i gospelom a posljednje tri godine radi i kao vokalni pedagog za mjuzikle u plesnom studiu "Step by Step". Ove godine je u suradnji sa K-team-om napravio akrobatsko glazbeni show "Circus Cabaret".

Odgovorna osoba: 
Lea Lovrenčić