FESTIVAL SUVREMENOG PLESA 2011.

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 10. rujna 2011. - 10:00 to Nedjelja, 11. rujna 2011. - 18:00

Improvizatorska plesna scena, kroz međunarodnu i interdisciplinarnu suradnju potiče razvoj improvizacije kao izvedbene umjetnosti

IMPROSPEKCIJE su inicijativa za razvoj i afirmaciju improvizatorske scene, kao i za promicanje međunarodne i interdisciplinarne suradnje na području improvizacije kao izvedbene umjetnosti.

Pokrenute su 2007. godine. Od tada do danas, kroz spomenuti program, Centar za kulturu i informacije Maksimir "udomio" je niz radionica, istraživačkih projekata, diskusija i javnih izvedbi, te četiri festivala improvizacije na kojima su, pored domaćih umjetnika, gostovali i međunarodno priznati improvizatori (plesni, glazbeni i likovni) iz Francuske, Italije, Nizozemske, Belgije, SAD, Mađarske, Slovenije i Njemačke.

Ove godine festival Improspekcije 2011. organiziran je od umjetničke organizacije Plesni kolektiv d-l c, a realizacija je planirana od 1. do 10. listopada 2011. u suradnji s Centrom, Zagrebačkim plesnim centrom te Studijem za suvremeni ples. Improvizacija kao kreativni i scenski izričaj na hrvatskoj plesno-glazbenoj sceni nije toliko prisutna.

Prisutna je u radu pojedinih umjetnika, međutim, nešto što bismo nazvali "improvizacijska scena" još je u nastajanju. Čini nam se da razlog za to nije nedostatak interesa već jednostavno nedostatak inicijative koja bi sve zainteresirane okupila u zajedničkom nastojanju da stvaraju, u trenutku susreta, jedinstveno i neponovljivo, neopterećeno produkcijskim zahtjevima, jedni za druge kao i za prisutnu publiku.

Teškoća i ljepota improvizacije na sceni sadržana je upravo u toj krhkosti i neizvjesnosti izvedbe, te potrebi za apsolutnim slušanjem i prepoznavanjem među izvođačima što na poseban način uključuje i publiku. Iz tog nam se razloga čini da je festival improvizacije mjesto koje može, osim plesača i glazbenika koji se i sami bave improvizacijom, privući i brojnu publiku te potaknuti interdisciplinarnu (plesno-glazbenu-likovnu) i međunarodnu suradnju.

U Centru je planirano održavanje radionice pod vodstvom Julyena Hamiltona, trenutno jednog od najpoznatijih improvizatora i pedagoga na svjetskoj plesnoj sceni, u trajanju od sedam dana (od 1. do 7. listopada 2011).

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Zrinka Šimičić