FILM I DISKUSIJA (FiD) FESTIVALA TOLERANCIJE

Vrsta programa: 
Termin: 
Utorak, 07. studenoga 2017. - 12:00

Program udruge Festival suvremenog židovskog filma Zagreb

Film i diskusija (FiD) Festivala tolerancije,
održan je 07.11.2017. u Centru za kulturu i informacije Maksimir, ulica Lavoslava Schwarza 18.

Cilj programa je, putem filma kao medija i diskusije kao sredstva angažmana pojedinca, povezanih u cjelinu, skrenuti pažnju mladima i senzibilizirati ih na postojanje i oblike netolerancije i diskriminacije te ih potaknuti na promišljanje i djelovanje. Film se u ovom programu rabi kao izvanredan pedagoški alat kojim se potiču i otvaraju razne teme za diskusiju i razgovor (a koje se nadovezuju na redovno školsko gradivo), nudi se snažno iskustvo i prilika za identificiranje s likovima te potiče razumijevanje svijeta, sadašnjosti i prošlosti, kao i ljudi, običaja i kulturoloških vrijednosti i raznolikosti. Nakon gledanja filma, najvažnije je podijeliti iskustvo, dojmove i zaključke te pružiti priliku mladima za pitanja i odgovore uz stručne osobe i osobe s vlastitim iskustvom na određene teme.

FiD je nastavak projekta Edukacijskih jutara, obrazovnog programa o holokaustu i toleranciji kojeg Udruga provodi gotovo već čitavo desetljeće, a koji je do danas okupio i educirao više od 22.000 mladih. FiD je u prošloj školskoj godini kao pilot projekt organiziran 3 puta, uz izvrsne povratne reakcije profesora i učenika.

Program se sastoji od:

- projekcije filma Moji snovi, moja prava
(SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan; 2016. god., 45 min, režija: Aaron Wagner) 

Film „Moji snovi, moja prava” nastao je kao rezultat filmske radionice u Zaatariju koju su provele i financirale neprofitne organizacije „Voices of the Children” i „Save the Children”, a koja je sirijskim tinejdžerskim izbjeglicama smještenim u jordanskom izbjegličkom kampu Zaatari omogućila trotjedno iskustvo pravljenja filmova. Radionica je izbjeglicama pružila uvid u osnove izrade dokumentarnog filma, a polaznici su kao uređaje za snimanje koristili svoje mobilne telefone. Završni rezultat radionice devet je kratkometražnih dokumentarnih filmova u potpunosti snimljenih od strane tinejdžera i to na temu njihova odabira. Njihov je film „Moji snovi, moja prava” omnibus devet nezavisno produciranih radova koji pružaju uvid u to kako mladi žive u ovom izbjegličkom kampu, u kakvim životnim uvjetima odrastaju, ali i kakve snove gaje.

- diskusije panelista na temu životnih uvjeta migranata i tražitelja azila te njihove integracije u društvo
Potvrđeni sudionici diskusije su Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a Hrvatske, organizacije koja svojim djelovanjem pomaže (među ostalima) tražiteljima azila, izbjeglicama, povratnicima i osobama bez državljanstva te Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, neprofitne humanitarne udruge koja u Hrvatskoj djeluje od 1993. pomažući i zagovarajući prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba, koji je magistrirao na Facultes jesuites de Paris te koji je ove godine dobio prestižnu nagradu Europskog parlamenta „Europski građanin” za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti. Kao panelist sudjelovat će i mlada osoba koja je dobila azila. Diskusiju će moderirati Vanja Daskalović.  

- diskusije s učenicima
Program je zamišljen da upravo učenici budu najvažniji „panelist”, odnosno da ih se s pitanjima i pozivanjem na komentiranje što više uključi u razgovor o temi.

Program je namijenjen učenicima 7. i 8. razreda, a predviđeno vrijeme trajanja je 100 minuta.

Festival tolerancije pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba, a program FiD sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Partner navedenog programa je Centar za kulturu i informacije Maksimir.

Informacije: Luka Rinčić, e-mail: Luka.rincic@jff-zagreb.hr,
tel: 01/ 4813 658, mob: 091/ 4813 667.