GLAZBENA RADIONICA - TVORNICA ZVUKA

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 17. lipnja 2016. - 12:00

U ovom se projektu mali glazbenici mogu upoznati s mikrofonima, efektima, sintetitizatorima

Centar za kulturu i informacije Maksimir i SO – DO orkestar organizirali su glazbenu radionicu Tvornica zvuka pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. Riječ je o radionici elektroničke i improvizirane glazbe za djecu. U ovom se edukativnom projektu mali glazbenici upoznaju s mikrofonima, efektima, sintetitizatorima …, a kroz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audio opreme Sinkauz ih usmjerava i uči osnovama improvizacije. U Tvornici zvuka glazba se proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, kroz koju polaznici dolaze do svojevrsne instant kompozicije na nivou prilagođenom upravo njihovom uzrastu, percepciji i spoznaji o glazbenoj umjetnosti.

“Pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ono što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice niti samo klasična glazba. Veliki fokus stavljam na slušanje. Zapravo ih pokušavam učiti da slušaju jedan drugoga i to što rade. I pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, vrećicama za smeće, stiroporima, i tako dalje, i onda zajedno moduliramo te zvukove kroz efekte”, rekao je Nenad Sinkauz.

O voditelju radionice:

Nenad Sinkauz (1980.) magistrirao je etnomuzikologiju u Padovi. Po zanimanju je skladatelj i izvođač u glazbenim, plesnim, kazališnim i multimedijskim projektima. Godine  2002. osniva sastav East Rodeo u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu. Sinkauz je autor i izvođač u hvaljenom audovizualnom projektu ... day of the year koji kroz improvizaciju i live sampling istražuje odnose zvuka i videa. Kao skladatelj i izvođač surađuje s velikim brojem glazbenika, koreografa, kazališnih i filmskih redatelja u Hrvatskoj i inozemstvu: Mala Kline, Dalibor Matanić, Marc Ribot, Warren Ellis, Greg Cohen, Ivana Sajko, Franka Perković, Roberta Milevoj, Francesco Scavetta, Mikiko Kawamura, Matija Ferlin, Petra Hrašćanec, Saša Božić, Nevio Marasović, BADco, Gordan Tudor, Kaja Farszky, I.M. Klif i drugi.