HRVATSKI KOMORNI ORKESTAR - "ČAROBNI SAKSOFON"

Vrsta programa: 
Termin: 
Ponedjeljak, 11. travnja 2022. - 20:00

Hrvatski komorni orkestar 34. koncertnu sezonu nastavlja koncertom „Čarobni Saksofon"

Nakon uspješnih koncerta „Made in USA“ i "Četiri godišnja doba" Hrvatski komorni orkestar će u ponedjeljak, 11. travnja u 20:00 sati u dvorani Centra održati koncert "Čarobni saksofon"

Pod dirigentskom palicom Igora Tatarevića orkestar će uz saksofonista Nikolu Fabijanića izvesti djela W.A.Mozarta, A.Glazunova i J.Suka.

Ulaznice po cijeni od 40,00 kuna možete kupiti na blagajni centra sat vremena prije početka koncerta.

Rezervacije karata i predbilježbe za grupni popust (za grupe od najmanje petero ljudi cijena jedne ulaznice je 30,00 kuna) na davor.ivanov@cki-m-com


IGOR TATAREVIĆ (Mostar, 1976.) nakon završenog studija violine u klasi prof. Branka Košira, upisuje studij dirigiranja u prestižnoj klasi maestra Vjekoslava Šuteja, koji završava 2013. godine diplomiravši (cum laude) u razredu maestra Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Bio je član Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i nekoliko komornih sastava, a od 2003. profesor na Učilištu za popularnu i jazz glazbu u Zagrebu. Vodi više školskih kolegija te ostvaruje glazbeno-scenske projekte u suradnji s istaknutim hrvatskim libretistom Ivanom Ivicom Krajačem, od kojih je najznačajniji glazbeno-scenski projekt D.I.S.C.O. 2009. godine sudjeluje na 25. Muzičkom biennalu Zagreb u sklopu projekta musica diversia. Iste godine asistent je maestra Mladena Tarbuka u operi Čarobna frula W. A. Mozarta, projektu triju zagrebačkih akademija (ADU, ALU i MUZA). Polaznik je brojnih dirigentskih seminara (A. Francis, N. Cleoubury, A. Allemandi).

2010. godine utemeljuje Zagrebački orkestar mladih (ZOM), čiji je i predsjednik. Idejni je pokretač glazbeno-scenskog spektakla na otvorenom Mozart u vrtu koji se sada već tradicionalno izvodi na otvorenim gradskim prostorima, na trgovima i u parkovima Zagreba i diljem Hrvatske. Sa Zagrebačkim orkestrom mladih zabilježio je niz zapaženih nastupa u najprestižnijim dvoranama poput Hrvatskog glazbenog zavoda i Dvorane Lisinski u Zagrebu, a 2014. godine dobitnik je Posebne rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu Velike mise u c-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta, u Zagrebačkoj katedrali sa Zagrebačkim Orkestrom Mladih i Mješovitim Zborom Filozofskog Fakulteta Concordia Discors.

2012. godine održao je diplomski koncert i ujedno svoj debi je uz Zagrebačku filharmoniju u KD Vatroslav Lisinski s djelima W. A. Mozarta i L. van Beethovena. S ovim je orkestrom ostvario i niz drugih zapaženih nastupa poput izvedbe Mozartova Rekvijema u Vukovaru, koncerta u Đakovačkoj katedrali na festivalu Strossmayerovi dani, te više izvedbi glazbeno-scenskog djela Zimogrozni u Zagrebu i Varaždinu. Posebno se izdvaja suradnja sa Slovenskom, Zagrebačkom i Beogradskom filharmonijom pod nazivom Pika – Točka – Tačka na  Danima Matice hrvatske, u sklopu Mostarskog proljeća 2013. godine. Sa Zagrebačkom filharmonijom i istaknutim hrvatskim jazz duom Bow vs. Plectrum (Hojsak&Novosel) 2017. godine snimio je nosač zvuka  Strings only.

Osvajač je prestižne nagrade za najboljeg glazbenika godine TV-emisije Dobro jutro Hrvatska Hrvatske radiotelevizije. Aktivno se skladanjem kazališne i instrumentalne glazbe. Krajem 2011. u HNK-u u Varaždinu s velikim uspjehom premijerno je izveo svoju rock-operu, ujedno i prvu hrvatsku rock-operu za djecu, HOCUS-POCUS prema librettu Ivana Ivice Krajača gdje se  predstavio u dvostrukoj ulozi – skladatelja i dirigenta.

Uz učestale nastupe sa ZOM-om i Zagrebačkom filharmonijom, surađuje i s Hrvatskim komornim orkestrom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Internacionalni debi ostvaruje u Velikoj Britaniji 2018. godine, dirigirajući u Cambridgeu Pergolezijev Stabat Mater. Te godine postaje šef-dirigent Simfonijskog Orkestra Mostar s kojim uz brojna djela klasične literature publici predstavlja i simfonijske rock spektakle ABBATINOVO (Abba Tribute Show) i THE BEATLES – Symphonic Rock Tribute u kojima potpisuje aranžmane i umjetničko vodstvo. Koncert ABBATINOVO zabilježen je na DVD izdanju 2020. godine pod nazivom ABBATINOVO, Live at Kosača 2020.

Kao veliki i od javnosti prepoznati ljubitelj i promicatelj Mozartova djela u Hrvatskoj, 2016. godine osniva Mozart Fan Club. 2021. godine, prestižna klasična radio postaja, britanski ClassicFM, uvrstila je izvedbu Mozartova Koncerta za flautu i harfu u C-duru, K. 299 u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra pod ravnanjem mo. Tatarevića u deset najljepših djela za flautu.

Trenutačno je profesor na Glazbenom odjelu Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru u zvanju višeg asistenta. Kao glazbeni suradnik, redovito surađuje s Hrvatskim narodnim kazalištem u Mostaru.

NIKOLA FABIJANIĆ svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Zaposlen je u G.Š. Pavla Markovca, a stalni je solo saksofonist  u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Sinfonijskog orkestra HRT-a.  Gost profesor je na Umjetničkoj akademiji u Novom Sadu, i Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Od 2021.g ravnatelj je Centra za kulturu Jastrebarsko.

Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod eminentnih svjetskih saksofonista.

Kao solist, vrlo uspješno je nastupio uz Zagrebačke soliste, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Simfonijski puhački orkestar HRM-a, orkestar Gaudeamus, Zagrebački komorni orkestar, Windstrings te Art Ensemble NRW. Praizveo je nekoliko koncerata za saksofon i orkestar, napisanih na njegov poticaj.

Nastupio je na gotovo svim većim festivalima u Hrvatskoj: Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Muzički bienale Zagreb, Riječke ljetne noći, Glazbene večeri u sv. Donatu, Pag art festival, i dr.

Kao komorni glazbenik djeluje u Papandopulo kvartetu, jednom od najutjecajnijih komornih sastava u Hrvatskoj, s kojim nastupa u na brojnim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dobitnici su mnogih nagrada: Milka Trnina, Porin, Nagrada Grada Jastrebarskog, prvu nagradu na Berliner International Music Competition, Nagradu Manhattan Concert Artists.

Praizveli su više od 30 kompozicija napisanih na njihov poticaj. Također, stalni je član vrlo cjenjenog Acoustic Projecta.

Redovito nastupa u duu Mravunac Fabijanić, a surađivao je s brojnim komornim ansamblima: Zagrebački puhački ansambl, gudački kvartet Sebastijan, Podium brass kvintet, gudački kvartet Porin.

Kao profesor saksofona i komorne glazbe, ima zavidne rezultate u radu s učenicima i studentima. Njegovi učenici i studenti redovito nastupaju na koncertnim podijima, te sa velikim uspjesima sudjeluju na državnim i međunarodnim natjecanjima, gdje su osvojili više od 60 nagrada.

U svom pedagoškom radu posebnu pažnju posvećuje komornoj glazbi, tako njegovi sastavi često predstavljaju školu na značajnim koncertima i manifestacijama. Osvojili su mnoge nagrade na državnim natjecanjima, a često su laureati natjecanja, za što dobivaju nagradu Oskar znanja.

Redovito održava seminare za saksofoniste: Ljetni glazbeni kamp Maruševec, Škola saksofona u Jaski, Centar izvrsnosti Opatija, Saksistra Koper, Hvar, masterclass Osijek, Rijeka, Beograd, Sisak, Banja Luka...

Član je žirija u disciplinama saksofon, komorna glazba i drveni puhači na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima: HDGPP, AZOO, Papandopulo, Josip Nochta, Woodbrass (Varaždin), Temsig(Idrija), Saxistra (Koper).

Kao orkestralni glazbenik više od dvadeset godina stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a s kojima ostvaruje značajne nastupe te snima za radio i televiziju.

Za svoj umjetnički i pedagoški rad, dobitnik je brojnih stručnih nagrada i priznanja: Rektorova nagrada, laureat međunarodnog natjecanja Giulio Viozzi (1999.), nagrada Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika (2000.), prva nagrada na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran (2003.),nagrada "Darko Lukić" (2003./2004.),diskografska nagrada Porin (2013, 2018.,2022.), Nagrada grada Jastrebarsko(2014), Nagrada HDGPP-a(2018.),  Milka Trnina (2019), Oskar znanja (2015.,2016.,2017.)

Nikola Fabijanić ima zavidnu izdavačku djelatnost, do sada je snimio pet solističkih nosača zvuka, i četri s Papandopulo kvartetom:

Solistički albumi:

Portreti- Nikola Fabijanić, Linda Mravunac Fabijanić, Zagrebački puhački ansambl, Ivana Bilić Kuljerić (A Classic 2008.)

Playtime- Nikola Fabijanić, Linda Mravunac Fabijanić, Krešimir Bedek  (Croatia Records 2013.)

Anima sospesa-Nikola Fabijanić i Zagrebački solisti (Croatia Records 2015.)

Bird Concerto-Nikola Fabijanić i Simfonijski orkestar HRT-a (Croatia Records 2017.)

Koncerti za saksofon i gudače - Nikola Fabijanić & Acoustic Project Strings (Croatia Records 2021.)

Papandopulo kvartet:

Papandopulo (Croatia Records 2013.)

Per quatro (Croatia Records 2015)

Scherzo (Croatia Records 2017.)

 

Odgovorna osoba: 
Davor Ivanov