HRVATSKI KOMORNI ORKESTAR - ČETIRI GODIŠNJA DOBA

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 13. ožujka 2022. - 20:00

34. koncertnu sezonu nastavlja koncertom „Četiri godišnja doba“

Nakon uspješnog koncerta „Made in USA“ uz solista Lovru Marušića na glasoviru te pod dirigentskom palicom Mirana Vauputića, Hrvatski komorni orkestar je u nedjelju, 13. ožujka u dvorani Centra izveo djela A. Piazzolle, J. Turine te H.Villa-Lobos.

Orkestrom je ravnao maestro Davor Kelić uz nastup solistice Eve Šulić na violini.


Eva Šulić započela je svoje školovanje na Konzervatoriju za glazbu i balet u Mariboru kod profesorice Zorice Todorović sa samo četiri godine. Potom nastavlja učiti na Konzervatoriju J. J. Fux u Grazu u klasi profesora Helfrieda Fistera. Od  2011. do 2015. godine pohađala je pripremni studij violine na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču kod profesora Leonida Sorokowa, a potom upisuje studij u njegovoj klasi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Eva se umjetnički usavršavala u Beču, ponovno na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u klasi prof. Antona Sorokowa, koncert majstora Bečkih simfoničara. Trenutno nastavlja s postdiplomskim studijem na Scholi Cantorum u Parizu s prof. Violetom Smailović Huart.

Kao solistica Eva je nastupala sa Zagrebačkom filharmonijom, sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Varaždinskim komornim orkestrom, komornim orkestrom Teatra Verdi, simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, Komornim orkestrom All star Ljubljana, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Festivala Maribor. Nastupila je kao solistica ili članica komornih sastava na značajnim festivalima klasične glazbe diljem Hrvatske kao npr. Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Festival Sv. Marka, Večeri na griču itd. 2021. godine članica je Simfonijskog orkestra HRT kao zamjenica koncertnog majstora.

Sudjelovala je na mnogim glazbenim natjecanjima. Višestruka je dobitnica prvih nagrada na Slovenskim državnim natjecanjima TEMSIG, 2006. i 2009. osvojila je apsolutnu prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Ars nova u Trstu, a 2013. primila je zlatnu plaketu na međunarodnom natjecanju Giuseppe Tartini u Piranu. U Beču je 2016. pobijedila na prestižnom Stefanie Hohl natjecanju. U 2021. Eva je osvojila prvu nagradu na natjecanju Papandopulo, te nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe Borisa Papandopula. Dobitnica je prestižne nagrade Stjepan Šulek za najbolju izvedbu skladbe za violinu, koju joj je Fond Stjepana Šuleka podijelio u 2021. godini.

Davor Kelić 2010. godine uspisuje studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Uroša Lajovica. U lipnju 2016. stekao je zvanje magistra muzike (mag. mus) u klasi prof. Mladena Tarbuka. Dobitnik je Rektorove nagrade akademske godine 2014./2015 za projekt u suradnji Muzičke akademije i kazališta Mala scena u kojoj je pripremao i dirigirao operetu Ivana pl. Zajca Momci na brod.

Od listopada 2016. vrši dužnost zborovođe u HNK u Osijeku. Uz 8 opernih i operetnih naslova koje je pripremao sa ovim ansamblom  istče samostalni zborski koncert s kompozicijama iz razdoblja ruskog romantizma (Rahmanjinov: Vespers Op. 37, Čajkovski, Sviridov, Shnittke). U prosincu 2018. godine ravnao je novogodišnjim koncertom HNK u Osijeku. Od siječnja 2018. zaposlen je u Gradskom kazalištu Komedija Zagreb. U matičnom kazalištu je do sada oddirigirao preko 100 predstava sa ukupno 6 različitih naslova te postavio dvije premijere (operetu E. Kalmana: Grofica Marica te melodramu pod naslovom Zaljubljeni Shakespeare).  Surađuje sa komornim ansamblom OCTOS za koji priređuje notne aranžmane.

U bitna dirigentska ostvarenja ubraja suradnje sa Zborom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije od kojih ističe snimanja  djela suvremenih hrvatskih autora te Božićni koncert u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u prosincu 2020 u izravnom prijenosu HRT-a, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, HNK u Osijeku, opernim ansamblom HNK u Zagrebu, Ansamblom Gradskog kazališta Komedija Zagreb, Festivalskim orkestrom Samoborskih glazbenih večeri i dr.

Osim angažmana u matičnom kazalištu od 2016. godine angažiran je kao profesor dirigiranja i gudačkog orkestra na međunarodnom seminaru Youngmasters  u Samoboru, a od 2020. vrši dužnost asistenta na odsjeku za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. 

Odgovorna osoba: 
Davor Ivanov