HUMANITARNA IZLOŽBA "ZLATNA NIT"

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 08. prosinca 2021. - 19:00 to Ponedjeljak, 13. prosinca 2021. - 00:00

Lutke će uljepšati blagdane malim pacijentima zagrebačke Klinike za dječje bolesti

Hvala svima koji su došli na našu izložbu "Zlatna nit".

Kuvatka, Bereginja, Krupenička, Travnica od srca vam se zahvaljuju što ste ih došli i razgledali ih.

 

Tradicionalne tekstilne lutke po drevnoj su tehnologiji izradile korisnice radionice „Zlatna nit“ Centra za kulturu i informacije Maksimir. Lutke koje možete razgledati u galerijskom prostoru Centra nisu tek obične igračke, već predstavljaju baštinu, povijest i tradiciju drevnih Slavena.

Svaki element veza na tradicionalnoj nošnji lutaka puno je više od običnog ukrasa te putem vješto usklađenih simbola ima i duboko sakralno značenje. Lutke koje su nekoć davno žene izrađivale za sebe i svoje obitelji postale su amajlije koje privlače blagostanje, sreću i zdravlje u dom te njega i ukućane čuvaju od zala.

Lutke, koje su i danas prisutne u kućama mnogih slavenskih naroda prate njihove vlasnike kroz sve životne događaje, a neprekidna Zlatna nit satkana iz povijesti povezuje slavnu prošlost drevnih Slavena sa sadašnjošću.

Na izložbi možete vidjeti i lutku koju je izradila Galina Veličko, voditeljica radionica „Zlatna nit“, a koja je osvojila visoku nagradu na 13. međunarodnom etno forumu Sibirskije besedi („Sibirski razgovori) i 13. međunarodnom natjecanju Bereginja u organizaciji Ministarstva obrazovanja Altajskog kraja uz potporu guvernera i Vlade Altajskog kraja, Centra obitelji i tradicije „Lad“ te Altajskog instituta za umjetnost.

Dodatne informacije: Galina Veličko, viša stručna suradnica

091 600 1355 / galinavelicko555@gmail.com

 

Odgovorna osoba: 
Galina Veličko