IZLOŽBA MASKE I FOTOGRAFIJA I MLADI 2015.

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 11. prosinca 2015. - 13:00 to Nedjelja, 10. siječnja 2016. - 14:00

U CKIM-u od 20.1.2015. počinje preuzimanje zahvalnica i nagrada za sve sudionike!

Centar za kulturu i informacije Maksimir u partnerstvu s Muzejom grada Zagreba i u suradnji sa zagrebačkim osnovnim školama i ove godine objedinjuje izložbe "Maske" i "Fotografija i mladi". Riječ je o tradicionalnim partnerskim projektima; "Maske" koji se realiziraju od 2000. godine i "Fotografija i mladi" (od 2010. godine) koji nastoje implementirati pozitivne tradicijske prakse u urbanu svakodnevicu učeničke populacije,  senzibilizirati ih na kulturno gradsko okruženje i nasljeđe, te kroz metodičke tematske kreativne radionice i akcije potaknuti kritički odnos prema kulturnoj i široj okolini u kojoj žive. Ovim projektima predstavljamo široj javnosti učeničke radove nižih i viših razreda zagrebačkih osnovnih škola u formi tematskih izložbi koje se realiziraju u izložbenom prostoru Muzeja grada Zagreba (Opatička 20). Izložba se prilagođava izazovima vremena, te se zadnjih godina zbog manjeg izlagačkog prostora održava u nešto manjem prostoru MGZ-a, te nismo u mogućnost izložiti učeničke radove (maske) kako je to bio slučaj do sada, nego izlažemo fotografije "maskiranih razreda", kako bi unatoč manjem prostoru, predstavili radove svih sudionika.

Ovogodišnja tema je: TIHI PROMATRAČI SA ZAGREBAČKIH PROČELJA, u sklopu koje učenici viših i nižih razreda osnovne škole imaju zadatak uočiti a zatim fotografirati (Fotografija i mladi) ili nakon uvodnih multidisciplinarnih tematskih predavanja napraviti svoje interpretacije različitih likova, životinja, grifona, sova i sl. postavljenih na zagrebačke zgrade ili njihove fasade (Maske). 

Izložba fotografija “maskiranih razreda”, učeničkih maski i fotografija "tihih promatrača sa zagrebačih pročelja" bila je otvorena od 11. prosinca 2015. do 10. siječnja 2016. godine u Muzeju grada Zagreba.

ŠKOLE SUDIONICE "MASKE" 2015.:
1. OŠ Pantovčak
2. OŠ Dragutina Kušlana
3. OŠ Vugrovec Kašina
4. OŠ Luka
5. OŠ Voltino
6. OŠ Pavleka Miškine
7. OŠ Ive Andrića
8. OŠ Dr. Ivan Merz
9. OŠ Antuna Gustava Matoša
10. OŠ Lučko 

ŠKOLE SUDIONICE "FOTOGRAFIJA I MLADI" 2015.:
1. OŠ Dragutina Kušlana
2. OŠ Jure Kaštelana
3. OŠ Lučko
4. OŠ Dugave
5. OŠ Pavleka Miškine
6. OŠ Čučerje
7. OŠ Ksavera Šandora Đalskoga 
8. OŠ Josipa Jurja Strossmayera
9. OŠ Pantovčak 

Stručni žiri u sastavu: Tomislav Buntak, Miljenko Gregl, Barbara Šarić, Tomislav Vuković i Vesna Leiner odabrali su tri najbolja "maskirana razreda" i tri najbolje učeničke fotografije.

NAGRAĐENE ŠKOLE ZA PROJEKT MASKE:
1. OŠ Pavleka Miškine - mentorica Natalija Stipetić Ćus
2. OŠ Voltino - mentorica Nevenka Dimač i J. Čupić
3. OŠ Pantovčak - mentorica Borna Prpić Sovilj

NAGRAĐENE UČENIČKE FOTOGRAFIJE ZA PROJEKT FOTOGRAFIJA I MLADI:
1. "Vodoriga i sat", Leticia Ćus, 7.r., OŠ Pavleka Miškine
2. "Meduza", Fabio Bastijanić, 7.r., OŠ Dugave
3. "Mislioc", Matej Horvat, 7.r., OŠ Jure Kaštelana* 

Fotografije "maskiranih razreda" za projekt Maske je snimila Barbara Šarić. 

Nagrade i zahvalnice školama sudionicama, mentorima i učenicima mogu se preuzeti u marketingu Centra za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18), od srijede 20. siječnja 2015. godine od 10-14 sati. Škole koje ne mogu organizirati preuzimanje nagrada i zahvalnica u navedenom terminu neka kontaktiraju voditeljicu marketinga Ninu Vesely Nekić

Svi sudionici projekata Maske i Fotografija i mladi mogli su besplatno razgledati stalni postav i aktualne izložbe u Muzeju grada Zagreba!

Dodatne informacije o projektima i izložbi možete pogledati na web stranici Muzeja grada Zagreba.

*Organizator se ispričava OŠ Jure Kaštelana, koja greškom nije navedena kao 3. nagrađena u zahvalnici za projekt Fotografija i mladi.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Vesna Leiner, Tomislav Vuković i likovni pedagozi škola sudionica