KONCERT „SIMFONIJA U CENTRU“

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 14. travnja 2019. - 18:30

SO DO – El Sistema Hrvatska predstavit će svoj rad stanovnicima Susedgrada i Sesveta koncertima koje će održati u centrima za kulturu!

Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska poziva sve Zagrepčane, osobito one koji bi se željeli priključiti orkestru, bilo kao članovi, bilo kao mentori, da dođu na prezentaciju i koncert u subotu 6. travnja u 18.30 sati u Centar za kulturu Susedgrad, te u nedjelju 14. travnja u 18.30 sati u Centar za kulturu Sesvete.

Centri za kulturu Susedgrad i Sesvete ovih će dana biti domaćini Simfonijskom orkestru mladih SO DO centar Zagreb - El Sistema Hrvatska. Orkestar čine djeca i mladi svih uzrasta, iz svih dijelova grada i okolice, a okupljeni ljubavlju prema glazbi i zajedničkom muziciranju.
Projekt formiranja orkestara djece i mladih, poznat kao El Sistema, nastao je 1975. godine u Venezueli kao socijalni pokret kroz glazbu. U metodologiji je integrirano zajedničko učenje glazbe i razvoj društvenih vrijednosti. Iako je glazbena kvaliteta ključna, ona ima jednaku važnost i težinu, kao i socijalni aspekt. Zbog svojih izuzetnih rezultata El Sistema se proširila po cijelom svijetu, pa tako od 2014.  godine djeluje i u Hrvatskoj. Zagrebački El Sistema centar djeluje u okviru udruge SO DO – El Sistema Hrvatska te uz pomoć partnera – Centra za kulturu i informacije Maksimir koji im daje podršku i prostor za rad.   

Orkestar je mikro svijet u kojem djeca uče o više aspekata života – zajedničkom stvaranju, međusobnom poticanju, uzajamnom pomaganju, poštovanju jednog prema drugom i osjećaju pripadanja. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuće, razvoj mašte i osjećaja za lijepo, a obogaćuje i duhovni razvoj svakog mladog bića, bez obzira na kasnije afinitete ili izbor zvanja.

U pogledu društvenog razvoja – djeca svoje slobodno vrijeme provode učeći glazbu i izgrađujući svoju osobnost, duhovnost i intelekt u pozitivnom smjeru. Kroz to im se pruža mogućnost da svoje potencijale, talente i vrijeme usmjere u pozitivan način izražavanja, u komunikaciju i druženje sa svojim vršnjacima, kao i ostalim starosnim skupinama. U kulturnom pogledu – razvijaju se u kulturne i glazbeno obrazovane mlade ljude, bez obzira da li glazba postaje njihova profesija ili odabiru neki drugi životni put. Jedna od premisa rada udruge je da kultura izgrađuje karakter i osobnost, te da  svaka osoba koja je u tom pogledu educirana, pozitivno doprinosi društvu u budućnosti.
Sudjelovanje u programu „El Sistema“ za sve polaznike je besplatno, inkluzivno i ne-selektivno, i tako svima dostupno.

Glazba je zvonka radost!

Radujemo se Vašem dolasku!

Odgovorna osoba: 
Lea Lovrenčić