KONCERT ETNO GLAZBE - VIRTUOZI NA GLAZBALIMA

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 20. ožujka 2013. - 13:00

Arapska lutnja, flauta, didgeridoo, tambura, udaraljke iz raznih krajeva

Na edukativnu glazbenu tribinu "Virtuozi na glazbalima" koja se održala u velikoj dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18), u srijedu, 20. ožujka 2013., odazvalo se osam razreda osnovnih škola s područja Maksimira.
 
U prepunoj dvorani, učenici su aktivno sudjelovali svojim pitanjima na koja su im izvođači etno glazbe, Dražen Franolić i Kamenko Ćulap odgovarali i upoznali ih s glazbalima koja se većinom koriste na Orijentu (bendir, udu, arapska lutnja, tabla...).
 
 
Dražen Franolić - oud (arapska lutnja) i Kamenko Ćulap - udaraljke (bendir, udu, egipatska tabla, riq), izveli su autorske kompozicije s albuma "Bujrum":
 
Bujrum
Vrelo
Sab-a'a
Jasmin
Put
Karavana
Al-Batra
Stade se cvijeće rosom kititi
Mahala, Hum/Vrt
 
Dražen Franolić nakon dugogodišnjeg sviranja gitare prelazi na arapsku lutnju i orijentalne utjecaje, uvijek uključujući improvizaciju. S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama snimio je albume "Česma" (2009) i "Bujrum" (2012). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe (Muzički bienale, Lent, Trnfest, Kontrada festival, Nebo, Proljetna revija jazza, Večeri na Griču), te na samostalnim koncertima (Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Italija).
 
Kamenko Ćulap svira razne udaraljke i bas. Svira u ansamblu makedonske tradicionalne glazbe Fraktali. Surađuje s Draženom Franolićem. Svira u kombinaciji s mnogim drugim instrumentima (flauta, didgeridoo, tambura, udaraljke iz raznih krajeva svijeta).
 
Cilj ovakvih edukativnih tribina je razviti kod djece senzibilitet za pojedine instrumente te razviti potrebu za kvalitetnijim slušanjem izvođenja glazbenog djela, kako bi na koncertima mogli uživati slušajući s razumijevanjem. 
 
 
 
Voditelj programa: 
Jadranka Kerin