KONCERT UČENIKA GU ELLY BAŠIĆ

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 08. prosinca 2023. - 19:30

Ovo još niste čuli!!!

Učenici Glazbenog učilišta „Elly Bašić“ na koncertu u Centru za kulturu i informacije Maksimir izvest će vlastite skladbe i predstaviti svoje instrumente u novom svjetlu. 

Na koncertu će se predstaviti vlastitim skladbama nastalim prema poeziji Dragutina Tadijanovića, ali i multimedijalnim radovima.

Na koncertu sudjeluju polaznici fakultativnog predmeta “Vježbe iz kompozicije” te ansambla Grupa za novu glazbu.

Grupa za novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba djeluje kao ansambl od studenog 2007. godine. Čine je učenici srednje škole uključeni u projekt Mladi i suvremena glazba, koji se prema idejnoj zamisli  Maje Petyo Bošnjak i Berislava Šipuša kontinuirano ostvaruje u GU Elly Bašić od jeseni 2007. godine. Dugoročni cilj projekta jest sustavno upoznavanje učenika s novom glazbom 20. stoljeća kako bi mogli slijediti nova stremljenja 21. stoljeća. Učenici aktivno upoznaju i izvode Novu glazbu sudjelujući u radionicama suvremene glazbe. GNG surađuje s istaknutim dirigentima (Berislav Šipuš, Josip Nalis).i nastupa pod njihovim dirigentskim vodstvom. Grupu za Novu glazbu od njenog osnivanja vodi Maja Petyo Bošnjak.

Grupu za Novu glazbu (GNG) GU Elly Bašić čine:  Mihael Talan, violina; Ana Vučković, violina; Nina Čvrljević, violina; Leonarda Bošnjak, viola; Tonka Kolarek, oboa; Kristijan Šelendić, trombon; Domagoj Valand, saksofon; Grga Nježić, klavir

Fakultativni predmet Vježbe iz kompozicije prilika je da se učenici srednjoškolskog uzrasta okušaju u glazbenom stvaralaštvu. Učenike se potiče da njeguju i razvijaju svoj stil te da istražuju mogućnosti različitih sastava i područja glazbenog izričaja – tako su nastale brojne instrumentalne i vokalno-instrumentalne skladbe, elektroničke skladbe te multimedijalni radovi. Tijekom pripreme koncerta, učenici imaju priliku surađivati sa svojim vršnjacima instrumentalistima te se s njima konzultirati i učiti o odlikama različitih instrumenata. Osim poznavanja instrumenata, učenici stječu iskustvo notacije kroz izradu partiture i dionica, a kroz razvijanje vještine improvizacije polaznici stječu samostalnost i njeguju kreativnost u procesu stvaralaštva. Mentorica polaznicima predmeta Vježbe iz kompozicije je Sara Jakopović, mag. mus.

Glazbeno učilište Elly Bašić je obrazovno-pedagoška ustanova koja radi prema nastavnom planu i programu Funkcionalne muzičke pedagogije. U više od pet desetljeća svoga postojanja Glazbeno učilište Elly Bašić iz male je glazbene škole izraslo u značajnu obrazovno-pedagošku ustanovu, iznimno cijenjenu unutar granica Hrvatske, ali i izvan nje. Na brojnim natjecanjima i seminarima njihovi učenici postižu zavidne rezultate, potvrđujući time visoku kvalitetu pedagoškog rada profesora škole i pedagogije u cjelini. Za postignute rezultate u glazbenom obrazovanju 1995. i 2018. godine škola je dobila Nagradu grada Zagreba.

Od samog osnutka 1965. godine škola je doživljavala različite statusne promjene te je shodno tome mijenjala i ime. Svoje današnje ime nosi od 1998. godine po utemeljiteljici Elly Bašić, autorici Funkcionalne muzičke pedagogije. Djelatnost Glazbenog učilišta Elly Bašić objedinjuje glazbeni odgoj i obrazovanje djece i mladeži prema planu i programu FMP na tri razine: predškolskoj, osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj.

Ulaz je slobodan.

 

Odgovorna osoba: 
Davor Ivanov