KONCERTNI CIKLUS MLADIH GLAZBENIKA – ANTEA POLJAK, MEZZOSOPRAN

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 08. svibnja 2022. - 20:00

Koncertni ciklus u kojem predstavljamo mlade hrvatske vokalne i instrumentalne umjetnike

Hrvatsko glazbeno društvo Čarobna frula u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir pokreće novi koncertni ciklus u kojem će predstavljati mlade hrvatske vokalne i instrumentalne umjetnike.

Ciklus će u nedjelju 08. svibnja u 20:00 sati otvoriti Antea Poljak, nekadašnja pjevačica Čarobne frule, koja upravo završava studij solo pjevanja na Akademiji za glazbu u Ljubljani.

Antea Poljak magistrirala je glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagreba, a bavi se i znanstvenim radom, u suradnji s dr. sc. Danielom Crnkovićem autorica je knjige Muzikoterapija. Pjevat će skladbe J. S. Bacha, G. F. Händela, W. A. Mozarta, R. Schumanna, P. Ebena i F.A. Barbierija.

Na glasoviru će uz nju nastupati Dario Sabol.

Ulaz je slobodan.

 

Antea Poljak (mezzosopran) rođena je 6. srpnja 1994. godine u Zagrebu. Završila je opću gimnaziju i srednju glazbenu školu Elly Bašić u Zagrebu, gdje je maturirala na odsjeku za teoriju glazbe i solo pjevanje. Nagrađena je nagradom „Olga Pavičić“ za najbolju učenicu generacije. Solo pjevanje je završila kod Dubravke Krušelj Jurković. Godine 2013. upisala je studij glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i magistrirala s odličnim uspjehom. Usporedno sa studijem u Zagrebu upisuje pripravnički studij solo pjevanja na Kunstuniverzitätu u Grazu. Godine 2017. upisuje solo pjevanje na Akademiji za glasbo u Ljubljani, kod profesora Matjaža Robavsa.

Na natjecanjima za solo pjevače osvojila je sljedeće nagrade: na natjecanju mladih pjevača TEMSIG u Sloveniji, godine 2022. pobijedila je u svojoj kategoriji osvojivši prvu nagradu i zlatnu plaketu, na TEMSIG-u godine 2019. je osvojila također prvu nagradu – zlatnu plaketu, prve nagrade na Međunarodnom natjecanju solo pjevača u Herceg Novom i Osijeku 2014. i 2015. godine,  2012. prvu nagradu na Regionalnom natjecanju u Varaždinu.

Nastupala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kao solistica dviju uloga u operi Lukava mala lisica, pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka, u produkciji Muzičke akademije u Zagrebu i HNK, za koju je dobila i rektorovu nagradu, te u Kazalištu Mala scena, u ulozi sluškinje, u operi Gian Carla Menottia: Amelija ide na ples, u produkciji Muzičke akademije.

Trenutno priprema solističku ulogu „Ottone“ u operi Agrippina, G. F. Händela, u produkciji Cankarjevog doma u Ljubljani, koju će izvoditi u travnju ove godine.

Izvan domovine je kao solistica nastupala u Salzburgu, Beču, Klagenfurtu i Ljubljani, a kao članica zbora Čarobna frula nastupala je u brojnim gradovima Europe i u Kini. Svoje pjevačko znanje je usavršavala kod svjetski poznate hrvatske mezzosopranistice Ruže Pospiš Baldani; Therese Plut, Elisabeth Wilke, Martine Gojčete Silić i dr. Znanja iz scenskog pokreta dodatno je usavršavala s opernim režiserom Bernd Schmittom i Rokom Rapplom. Trenutno usavršava znanje iz područja lieda sa stručnjakom za lied i solo-pjesme, Hansom Adolfsenom.

Koautorica je znanstvene knjige „Muzikoterapija“ zajedno s dr. sc. Danielom Crnkovićem, prim. dr. med. psihijatar.

Dario Sabol (glasovir)

Dario Sabol svoje srednjoškolsko obrazovanje završio je na Glazbenom učilištu Elly Bašić u klasi profesorice Ivanke Brkanović. Osim maturalne diplome, stekao je u toj školi i istinsku ljubav prema glazbi koju i danas nastoji emitirati kroz svoju nastavu korepeticije, klavira i komorne glazbe na istoj instituciji u ulozi profesora. U pijanističkom, pedagoškom, a i sveopćem glazbenom rastu, napretku i sazrijevanju najveću je ulogu odigrao prof. Đuro Tikvica kod kojeg je 2011. diplomirao s odličnim uspjehom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a interes za komornu glazbu koji se rano u studiju pojavio, posebno je raspirio i najviše oblikovao prof. Pavle Zajcev. Dodatno znanje u ovim poljima, ali i literaturi solo pjesme stječe i usavršava u klasi prof. Stephana Möllera na prestižnom Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču. Netom po završetku tog poslijediplomskog studija 2013. godine, polaže audiciju za umjetničkog suradnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje prvu akademsku godinu provodi na odsjeku za gudače, a iduće tri surađujući sa studenti(ca)ma flaute iz klase prof. Marine Novak. Nastupao je diljem Hrvatske, u mnogim europskim zemljama te na drugim kontinentima prateći zborove, komorno surađujući te kao član omladinskog orkestra. Tražen je klavirski suradnik, a osobito ga zanima komorna glazba.

Odgovorna osoba: 
Davor Ivanov