LJEPLJIVI PRSTIĆI (STICKY FINGERS) 2011.

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 01. siječnja 2011. - 09:00

Zajednička aktivinost roditelja i beba, pomaže socijalizaciji djece

 

U Centru za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18, kroz široki raspon aktivnosti, od glazbeno-likovnih radionica, pričanja priča i igri primjerenih dobi polaznika, te interakcije voditeljice, roditelja i djece, socijaliziraju se mali polaznici u smislu pripreme za odlazak u vrtić i prvo odvajanje od roditelja. U poticajnom okruženju razvija se govor, kako materinji hrvatski jezik, tako i engleski, kojim se služi voditeljica Lesley Dudley, profesorica engleskog jezika i književnosti.

Sve navedene aktivnosti doprinose motoričkom i kognitivnom razvoju djece. Za roditelje ovakav oblik korištenja slobodnog vremena u neužurbanom okruženju, pod stručnim vodstvom, poticajno je i jedinstveno. Program je nastao 2009. godine i održava se tokom cijelom godine u velikoj dvorani Centra, u kojoj su postavljene strunjače, sjedalice, instrumenti (udaraljake i tamurini), igračke, knjige i ostala pomagala za rad s djecom.

Program je zajednička aktivnost u kojoj se bebe razvijaju. Početak radionica vezan je uz pjevanje tradicionalnih hrvatskih dječjih pjesama, a nastavlja se pjevanjem i podučavanjem novih, engleskih tradicionalnih pjesama. Dokazano je da glazba ima vrlo njegujući, pozitivan učinak na razvoj djece.

Slijedi pričanje priča gdje djeca uče sjediti strpljivo i mirno, pripremaju se za vrtić i kasnije, za školu. Priče su interaktivne i edukativne. Čitanje ima dokazanu ulogu u obrazovanju i odgoju djece. Nakon toga se kroz fizički aktivnije radnje razvijaju motoričke sposobnosti djece. Ovdje se koristi i ples uz glazbu koji razvija koordinaciju ruku i nogu. Sve je vrlo zabavno, veselo i živo.

Vrijeme za rad i razvijanje vještina pokazao se kao omiljen dio programa. Roditelji i djeca rade zajedno crtajući i koristeći boje. Svoja umjetnička djela vole ponijeti doma i pokazivati ih drugim članovima obitelji. Teme za crtanje uvijek su vezane uz ispričane priče tijekom drugog dijela radionice. Dok se djeca igraju uz edukativne igračke, puzzle i slično, neki roditelji tiho čitaju svojoj djeci čime ih nakon uzbuđenja tijekom jutra pripremaju za miran odlazak kući, ručak i spavanje. Ovako ispunjeno, edukativno i zabavno jutro neophodno je za razvoj i izvrsna je priprema za rast zdravog djeteta i njegovo uključivanje u svijet odraslih.

 

 

Odgovorna osoba: 
Jadranka Kerin
Voditelj programa: 
Lesley Dudley, prof.