LUTKA MIRE GAVRANA PO DRUGI PUT KREĆE NA PUT

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 15. svibnja 2014. - 20:00

Za zagrebačko gledateljstvo Kazalište Jana Palarika iz Trnave (Slovačka) igra komediju Lutka Mire Gavrana u četvrtak, 15. svibnja 2014. u Kazalištu Mala scena (Medveščak 2)

Na slovački jezik Lutku je preveo Jan Jankovič, a predstavu je režirao Ladislav Kočan. Redatelj Ladislav Kočan i glumica Silvia Holečkova-Soldanova izvode predstavu.

U komediji Lutka muškarac kojeg je nakon sedmogodišnje veze napustila djevojka, počinje živjeti sa ženom-lutkom koja je najsavršeniji android proizveden u laboratoriju s namjerom da usreći muškarca. Androidnu lutku konstruirala je znanstvenica, nedugo nakon svog bračnog brodoloma pa je u lutku prenijela svoj kritički pogled na muškarce. Kroz humorne situacije, lutka i muškarac dolazit će u sukobe koji su neizbježni u zajedničkom životu osoba suprotnog spola.

Nakon dvogodišnje stanke – zbog prinova u mladim suradničkim obiteljima Teatra Gavran, predstava-komedija Mire Gavrana Lutka, imala je redovne pokuse u CKI Maksmir, prije izvedbe  u Belišću (9. svibnja 2014. s početkom u 20 sati). Tako u produkciji Teatra Gavran i režiji Mladene Gavran od hrvatske praizvedbe, u jesen 2012. u Zagrebu,  Lutku igraju Doris Pinčić i Robert Kurbaša. 

Naime, predstavom Lutka Teatra Gavran nastavljeno je obilježavanje 130. obljetnice postojanja grada Belišća (od ustanovljenja 1884.). Predstavom Lutka ujedno je i započeo ovogodišnji kazališni program 36. memorijala Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje u dvorani Amaterskog kazališta u Belišću. Podatak da su predstavu mogli vidjeti samo oni s unaprijed rezerviranim mjestom u gledalištu, ali ne i svi zainteresirani za predstavu, dostatna je informacija (bogata fotografijama) o posjećenosti i dojmovima gledatelja nakon predstave, preuzeta s internetske stranice Belišća.

A početak života-putovanja drame-komedije Lutka Mire Gavrana odgovara na možebitno pitanje nekog popularnog hrvatskog ili američkog TV-kviz programa koje glasi: Koja je komedija/drama suvremenoga hrvatskoga pisca, Mire Gavrana imala svjetsku praizvedbu na engleskom jeziku u New Yorku u proljeće 2012.,  a u jesen iste godine i hrvatsku na hrvatskom jeziku u Zagrebu pa 2013. i slovačku na slovačkom jeziku, u gradu Trnavi?

Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ
Voditelj programa: 
Zdenka Đerđ