LUTKARSKA PREDSTAVA "RODA I LISICA"

Vrsta programa: 
Termin: 
Ponedjeljak, 27. ožujka 2017. - 10:00

Za Dan kazališta lutkarska predstava za najmlađe!

U ponedjeljak, 27. ožujka 2017. u 10 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18) održana je predstava "Roda i lisica". Tridesetminutna lutkarska igra u stihovima "Roda i lisica" predstava je za najmlađe kojom započinje suradnja Centra i zagrebačkoga Lutajućega kazališta.

Roda i lisica lutkarska je stihovana igra Đure Roića, redatelja i glumca predstave, te osnivača Lutajućega kazališta. Igra je nadahnuta čuvenom istoimenom basnom francuskoga pjesnika i basnopisca Jeana de La Fontainea.

Roda dolazi u goste lisici, na ručak, a lisica joj posluži kašu u plitkom tanjuru. Roda iz tanjura ne može jesti, pa uvrijeđena odustaje. Ipak poziva lisicu sebi na ručak. Roda za vrijeme jednog i drugog ručka pripovijeda basnu o lavu i mišu. Servirajući lisici ručak u ćupu uska grla, pokaže joj kako je posluživanje u neprikladnoj posudi, nepristojno. Ukratko, ne čini drugom ono što ne želiš da tebi drugi čini. Uz to, pripovjedač na sve načine pokušava pojasniti razliku između bajke i basne, ali umjesto pouke pobjeđuje radosna suigra.

Uz autora teksta Đuru Roića u predstavi igraju Katarina Perica Kirin i Marta Bolfan Ugljen. Scenu i lutke kreirao je i izradio Ivo Fazekaš dok je kostime kreirala Vesna Balabanić, a izradila Tamara Šantek Zlatar. Scensku glazbu potpisuje Davor Rocco, a za tehniku je odgovoran Davorin Popović.