LUTKARSKA PREDSTAVA ZA DJECU "BILO PA NIJE"

Vrsta programa: 
Termin: 
Utorak, 05. lipnja 2018. - 19:00

Ivana Gudelj – Zdenka Đerđ Bilo pa nije. Lutkarsko kazalište „Za bregom“ - praizvedba lutkarske predstave za djecu!

U utorak, 5. lipnja 2018. u 19:00 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18) održana je lutkarska predstava za djecu Bilo pa nije.

U igrokazu Bilo pa nije etnologinja Ivana, gledateljima otkriva ono što je sama nenadano otkrila i svojim očima vidjela. Naime, godinama sakupljani različiti predmeti za mali etnografski muzej drevnoga čudesnoga Legena grada (pokraj Zagreba), tek što ih obnoć smjesti na postament (a u muzeju Legena grada to je običan stol) ujutro ih nalazi na posve različitim mjestima. Zbog toga se otvaranje muzeja dugo odgađalo ... sve do jedne večeri kada Ivana odluči, potajice – da je predmeti ne vide, „prespavati“ u muzeju. Te noći ona otkriva da je drvena taca s bakrenim ručkama zapravo Kralj, pegla grijana žeravicom ili nedogorjelim komadićima drveta Kraljica, a bijela porculanska šalica njihova kćer, Princeza. Mlinac za kavu je Rizničar, koji od Kralja prosi Princezu, ne znajući da se Princeza i Ratar – džezva, već dugo vole i tajno sastaju. Lončić je Dvorkinja, a aluminijski lonac – najniža kula dvorca, koja je ponekad i tamnica. Drvena veća posuda je Sunce, a manja Mjesec dok su preslica i vretena stanovnici Legena grada, koji neke događaje komentiraju, a neke najavljuju.

Ivanino nenadano noćno bdijenje preoblikovalo je njezin višegodišnji rad  na otvaranju stalnog postava muzeja drevnoga Legena grada u pokretnu izložbu ili lutkarski igrokaz Bilo pa nije. Igranjem igrokaza etnologinja Ivana, sada s gledateljima – djecom  i dalje propituje što je bilo, a što nije u Legenu gradu. 

A što se dogodilo te noći, nakon što je Ivana sve zapisala, oživljavaju glumice Ena Sanan Hdagha i Marina Stanger. Gdje su ranije likovi predmeti živjeli saznaje se iz tradicijskih pjesama koje pjevaju, a te je pjesme izabrala i s glumicama uvježbala Blaženka Bačlija Sušić. Kostime je kreirala Ivana Bakal, scenski pokret Ene Sanan Hdagha i Marine Stanger korigirala je Snježana Pisk, a svjetlo oblikovala Sanela Šolc. Predstavu je režirala Zdenka Đerđ.