LUTKARSKA PREDSTAVA ZA DJECU "ZAGREBAČKA GORA"

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 28. listopada 2021. - 19:00

Sandra Bagarić, Jakov Jozić, Luka Stilinović, Marina Stanger i Josipa Oršolić

Tko zna kada je viđen posljednji medvjed na Zagrebačkoj gori ili Medvednici i koje sve endemske i ljekovite biljne vrste samo tu niču i rastu te zašto i kada je Medvednica proglašena Parkom prirode? Lutkarski igrokaz za djecu Zagrebačka gora ima odgovore na postavljena pitanja, u kojem su glavni likovi medvjeđa obitelj viđena na Medvednici davne 1927. Tada, a i sada stanovnike Medvednice liječi endemsko bilje koje raste na njezinim obroncima. Jedne noći, davne 1981. - prije točno 40 godina na proplanak Oštricu istovareno je gradsko smeće. Što se tada dogodilo saznat će se u poučnoj, veseloj, raspjevanoj i umjetnički vrijednoj lutkarskoj igri Lutkarskoga kazališta „Za bregom“ koju igraju i pjevaju Sandra Bagarić, Jakov Jozić, Luka Stilinović, Marina Stanger i Josipa Oršolić.

Ovom igrom LK „Za bregom“ najmlađe Zagrepčane uvodi u ovogodišnje slavlje obilježavanja 40. obljetnice proglašenja Zagrebačke gore parkom prirode. I to nije sve - likovi lutke igrokaza pokazat će gledateljima kako se čuva mir i veselje najveće i najraskošnije zagrebačke šume.

Lutkarsko kazalište «Za bregom» baštini komorne lutkarske predstave za djecu. Predstave koje se igraju mišljene su i pripremljene za izvođene u komornom kazališnom prostoru te u dnevnom boravku dječjeg vrtića, školskoj učionici, knjižnici – uvijek za najviše stotinu gledatelja. Ograničen broj gledatelja uvjetovan je osobitom komorno-glumačkom poetikom, koju Kazalište drži nužnom i primjerenom dobi svojega gledateljstva. Osobita komorno-glumačka poetika ima uporište u zanimljivom i jasnom sadržaju, u glumačkim, animacijskim pojedinačnim i skupnim kreacijama te uživo izvedenim pjevanim i instrumentalnim dijelovima igrokaza. Tako i najnovija predstava Kazališta Zagrebačka gora, u potpunosti ostvaruje navedenu poetiku u koju želi uvesti i najmlađe gledatelje. Za njihov izniman i pamtljiv  doživljaj jamče pomno izabrani suradnici – likovni umjetnici Antun Crljen, Miljenko Sekulić, Nikolina Manojlović Vračar, Marijana Županić Benić, Tomislav Šiško Vuković i Tihana Mikša te skladatelj Darko Domitrović. Poseban je doživljaj vidjeti glumačke kreacije – ovaj put s lutkama solo pjevačice Sandre Bagarić, glumice Marine Stanger  kao i netom diplomiranih glumaca-lutkara osječke Umjetničke akademije Jakova Jozića, Josipe Oršolić i Luke Stilinovića. 

Predstava je održana u četvrtak, 28. listopada u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18). 

Više o radu Kazališta na telefon (0)1 / 91 6116 471 (Zdenka Đerđ), radnim danom od 9 - 16 sati ili na e-adresu Kazališta: lk@zabregom.com

Odgovorna osoba: 
Jadranka Kerin