LUTKARSKA PREDSTAVA "ZAGREBAČKA GORA"

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 05. prosinca 2020. - 17:00

Lutkarsko kazalište "Za bregom" u CKIM-u! Realizirane su dvije predstave "Zagrebačke gore"!

 

U suradnji s Kazalištem za bregom u subotu, 5.prosinca 2020., Centar je uz sve preporučene mjere Stožera, realizirao dvije predstave "Zagrebačke gore". Fotografije s predstave pogledajte u nastavku, ispod teksta..

U subotu, 5. prosinca 2020. u 17:00 i 18:30 sati s dva glumačka postava Lutkarsko kazalište „Za bregom“ praizvodi lutkarsku predstavu za djecu Zdenke Đerđ Zagrebačka gora u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18, Zagreb.

Predstava se igra u propisanim aktualnim epidemiološkim uvjetima i za ograničen broj gledatelja - uzvanika.

Predstavom Zagrebačka gora LK „Za bregom“ doprinosi obilježavanju 40. obljetnice Parka prirode Medvednica u 2021. Manje je poznat podatak da planina Medvednica u 19. stoljeću mijenja ime u Zagrebačka gora jer su tada gore dobivale imena prema nazivu grada ili naselja kojemu pripadaju. Tako imena Medvednica i potoka Medvešćak te bogat nalaz medvjeđih kostiju u pećini Veternici, svjedoče o nekadašnjem obitavalištu medvjeda. Prodiranjem civilizacije fauna Zagrebačke gore znatno je osiromašena, a prema nekim navodima u Zagrebačkoj gori / Medvednici medvjed je zadnji put viđen 1927. Igrokaz Zagrebačka gora taj podatak opovrgava jer je Medvednica 1981. godine proglašena zaštićenim područjem Parkom prirode, nakon što su je od gradskog smeća očistili svi njezini stanovnici. A najviše glomaznog otpada skupila  je tada viđena – snažna i složna obitelj medvjeda, lugar Medeni, njegova žena Medena i njihov sin Medenko.

Kako i zašto se to dogodilo otkriva nam lutkarska predstava u kojoj prvi put  likove lutke animira, pjeva i tonsku kulisu stvara solo pjevačica Sandra Bagarić u nadahnutoj suigri s glumcima – animatorima Jakovom Jozić, Lukom Stilinović te Josipom Oršolić i Marinom Stanger.

U završnici igrokaza životinjski svijet obznanjuje i pravila ponašanja ljudi u Parku prirode Zagrebačka gora / Medvednica:

Ponesi toplu odjeću i obuj prikladnu obuću!

Ponesi dovoljno vode, a svog ljubimca – psa uvijek vodi na uzici!

Ne odlaži otpad u Parku prirode i ne trgaj biljke i biljne dijelove!

Ne ostavljaj traga i ne buči!

Ne kampiraj i ne pali vatru!

Kreći se označenim planinarskim stazama!

 

Predstava traje 35 minuta. Namijenjena je djeci od tri do devet godina.

Više o predstavi www.zabregom.com i na upit e-poštom lk@zabregom.com ili pozivom/porukom na broj mobitela 091 6116 471 (Zdenka Đerđ)  najkasnije do petka, 4. prosinca 2020.