MASKE 2018. - POZIV ŠKOLAMA!

Vrsta programa: 
Termin: 
Utorak, 09. siječnja 2018. - 10:00 to Ponedjeljak, 05. veljače 2018. - 20:00

Tradicionalna izložba učeničkih radova - Fašničke maske!

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Muzejom grada Zagreba i zagrebačkim osnovnim školama i ove godine priređuje već tradicionalnu izložbu Maske koja se od 2000. godine realizira u Muzeju grada Zagreba.

Ovogodišnja tema je: FAŠNIČKE MASKE, u sklopu koje učenici imaju zadatak napraviti trodimenzionalne maske (dvodimenzionalne maske i maske za na lice neće se razmatrati!). Zbog ograničenosti izlagačkog prostora, molimo škole sudionice da po razredu pošalju najviše 10 trodimenzionalnih maski.

"Na našem, zagrebačkom području, događanja vezana uz fašnik, povijesni izvori bilježe već u 14. stoljeću. „Zlatno doba poklada“ bilo je razdoblje od sredine 18. stoljeća pa do početka Prvog svjetskog rata. Od blagdana sv. Tri kralja (6. siječanj) do pepelnice i korizme, Zagrebom je vladala Njegova visost, princ karneval...", dio iz pojašnjenja teme Vesne Leiner (*veza na cijeli tekst).

Najboljim maskama dodijelit će se 3 vrijedne nagrade, a svi sudionici će dobiti nagrade i zahvalnice.
Stručni žiri u sastavu: Tomislav Buntak, Miljenko Gregl, Tomislav Vuković i Vesna Leiner, odabrati će tri najbolja učenička rada.

ROK za predaju učeničkih radova je 5. veljače 2018. godine, a radove možete dostaviti osobno ili poštom u Muzej grada Zagreba, Opatička 20, sa naznakom: Fašničke maske.

Izložbu Fašničke maske možete razgledati u Muzeju grada Zagreba od 9. do 13. veljače 2018. godine.

Više informacija o projektu Maske možete naći na www.mojmaksimir.com . 

PROPOZICIJE:
1. Sudjelovati mogu učenici od I. do VIII. razreda osnovnih škola
2. Svaki razred može poslati najviše 10 originalnih trodimenzionalnih radova (dvodimenzionalne maske i maske za na lice neće se razmatrati)
3. Krajnji rok za predaju trodimenezionalnih radova je 5. veljače 2017.
4. Na poleđini rada obavezno je čitko napisati: ime i prezime učenika/icerazredškolu i mentora
5. Svaki mentor dužan je poslati elektronskom poštom objedinjeni popis učenika/učenica s podacima navedenim pod br. 4 na: tomislav.vukovic@gmail.com
6. Učenički radovi mogu se dostaviti osobno ili poslati poštom na: Muzej grada Zagreba, Opatička 20, 10000 Zagreb, s naznakom: "FAŠNIČKE MASKE".

*Vesna Leiner, voditeljica pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a pojašnjava temu i najavljuje Žive slike u MGZ-u: "Ovogodišnja tema programa je Fašničke maske kojom želimo na zanimljiv i pristupačan način potaknuti dječju kreativnost kroz upoznavanje prošlosti Zagreba te očuvati tradiciju obilježavanja fašnika i pokladnih običaja u našem gradu.

Na našem, zagrebačkom području, događanja vezana uz fašnik, povijesni izvori bilježe već u 14. stoljeću. „Zlatno doba poklada“ bilo je razdoblje od sredine 18. stoljeća pa do početka Prvog svjetskog rata. Od blagdana sv. Tri kralja (6. siječanj) do pepelnice i korizme, Zagrebom je vladala Njegova visost, princ karneval.

Uz izradu maski i prigodnu izložbu, njegujući tradiciju poklada u Zagrebu, Muzej grada Zagreba već 19. godinu zaredom realizira i program Žive slike, kao reminiscenciju na fašničke zabave zagrebačkog plemstva 19. stoljeća. Tada se, u vikendu prije fašnika, kostimiranim likovima iz zagrebačke prošlosti oživljuje stalni postav, uz sudjelovanje svih djelatnika i brojnih prijatelja muzeja."

Radno vrijeme MGZ-a pogledajte na web stranici muzeja: www.mgz.hr .

Službeni poziv možete preuzeti ovdje.

Veselimo se suradnji!

Program je podržan od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2017. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Vesna Leiner i Tomislav Vuković