MASKE 2020 - IZLOŽBA U MGZ

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 22. veljače 2020. - 11:00

izložba učeničkih radova na temu FAŠNIČKE MASKE ZEMALJA EU u MGZ!

U partnerstvu Muzeja grada Zagreba i Centra za kulturu i informacije Maksimir u subotu 22. veljače 2020. u 11 sati otvorena je izložba MASKE!

Ovogodišnja tema bila je: "FAŠNIČKE MASKE ZEMALJA EU", u sklopu koje su učenici imali zadatak napraviti trodimenzionalne maske za na lice. Svaki razred škole sudionice trebao je proučiti tradiciju maskiranja u pojedinoj zemlji ili više njih, a zatim u radioničkim materijalima i tehnikama napraviti maske koje se tradicionalno pojavljuju za vrijeme fašnika.

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Muzejom grada Zagreba i zagrebačkim osnovnim školama i ove godine priredio je već tradicionalnu izložbu Maske koja se od 2000. godine realizira u Muzeju grada Zagreba.

Ove godine sudjelovale su 24 zagrebačke osnovne škole i 438 učenika!

ŠKOLE SUDIONICE:
OŠ Tituša Brezovačkog (1. nagrada),
     mentorica: Irina Osmanbašić, 1.f razred
OŠ Pantovčak (2. nagrada),
     mentorica: Marina Žitković, 7.a i 7.b razred
OŠ Julija Klovića (3. nagrada),
     mentorica: Sanja Gjurčević, 8.c razred
OŠ Vladimira Nazora
OŠ Jabukovac
OŠ Gustava Krkleca
OŠ Kajzerica
OŠ Iver
OŠ Lučko
OŠ Petra Preradovića
Salezijanska osnovna škola
OŠ Stjepana Bencekovića
OŠ Vrbani
OŠ Miroslava Krleže
OŠ Augusta Cesarca
OŠ Luka, Sesvete
OŠ Jelkovec
OŠ "Dr.Ivan Merz"
OŠ Ive Andrića
OŠ Rapska
OŠ Antuna Gustava Matoša
OŠ Voltino
OŠ Jordanovac, PŠ Kozjak
OŠ Mate Lovraka

Najboljim školama dodjeljene su 3 vrijedne nagrade, a svi sudionici su dobili zahvalnice.
Stručni žiri u sastavu: Tomislav Buntak, Danko Friščić, Tomislav Vuković i Vesna Leiner, odabrao je tri najbolje škole.

*Vesna Leiner, voditeljica pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a pojašnjava temu i najavljuje Žive slike u MGZ-u: "Ovogodišnjom temom projekta Maske želimo na zanimljiv i pristupačan način potaknuti dječju kreativnost kroz upoznavanje prošlosti zemalja EU, te očuvati tradiciju obilježavanja fašnika i pokladnih običaja u našem gradu.

Na našem, zagrebačkom području, događanja vezana uz fašnik, povijesni izvori bilježe već u 14. stoljeću. „Zlatno doba poklada“ bilo je razdoblje od sredine 18. stoljeća pa do početka Prvog svjetskog rata. Od blagdana sv. Tri kralja (6. siječanj) do pepelnice i korizme, Zagrebom je vladala Njegova visost, princ karneval.

Uz izradu maski i prigodnu izložbu, njegujući tradiciju poklada u Zagrebu, Muzej grada Zagreba već 19. godinu zaredom realizira i program Žive slike, kao reminiscenciju na fašničke zabave zagrebačkog plemstva 19. stoljeća. Tada se, u vikendu prije fašnika, kostimiranim likovima iz zagrebačke prošlosti oživljuje stalni postav, uz sudjelovanje svih djelatnika i brojnih prijatelja muzeja."

Više informacija o projektu Maske možete naći na www.mojmaksimir.com .

Izložba se mogla razgledati u Muzeju grada Zagreba do 1. ožujka 2020.

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2019. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tim CKIM-a