MASKE 2022. - POZIV ŠKOLAMA!

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 18. veljače 2022. - 13:30

Tradicionalna izložba učeničkih radova - MASKE!

Muzej grada Zagreba i Centar za kulturu i informacije Maksimir i ove godine nastavljaju svoj višegodišnji projekt Maske u kojem su nam, kao i svih proteklih godina, suradnici brojne zagrebačke osnovne škole.

Stoga vas i ove godine pozivamo da sa svojim učenicima sudjelujete u ovom projektu.

Ove godine vam kao temu Maski predlažemo „Strah“. Zašto baš tu temu?
Fašnički običaji maskiranja nastali su u dalekoj prošlosti zbog raznih nedaća – gladi, bolesti, prirodnih nepogoda i drugih nevolja. Taj se običaj tradicionalno održava od svetkovine Sv. Tri kralja (6. siječnja) do Pepelnice odnosno prvog dana Korizme. Nije bez razloga odabrano to razdoblje, naime zimski je period pa  su ljudi uglavnom bili kod kuće jer se zemlja odmarala tj. nije se mogla obrađivati. Dakle, prije proljeća trebalo je pomoću maski otjerati sve nedaće. Pa budući da već gotovo dvije godine živimo pod maskama i u svojevrsnom strahu izazvanom potresom i pandemijom Covid 19, predlažemo da maskama otjeramo strah prisutan u svakom od nas. Kao i svake godine, predloženom temom programa Maske želimo na zanimljiv i pristupačan način potaknuti dječju likovnost i kreativnost te tako pridonijeti očuvanju tradicije obilježavanja fašnika i pokladnih običaja u našem gradu.

PROPOZICIJE:
1. Sudjelovati mogu učenici od I. do VIII. razreda osnovnih škola
2. Svaki razred može poslati najviše 30 originalnih trodimenzionalnih radova (crteži se neće razmatrati)
3. Krajnji rok za predaju TRODIMENZIONALNIH maski za na lice je 18. veljače 2022.
4. Na legendi 8x5 cm obješene uz svaki rad obavezno je čitko napisati: ime i prezime učenika/ice, razred, školu i mentora
5. Svaki mentor dužan je poslati elektronskom poštom objedinjeni popis učenika/učenica s podacima navedenim pod br. 4 na e-adresu: centar@cki-m.com
6. Učenički radovi mogu se dostaviti osobno ili poslati poštom na adresu: Muzej grada Zagreba, Opatička 20, 10000 Zagreb, s naznakom: "STRAH".

Napominjemo, najboljim maskama dodijelit će se 3 vrijedne nagrade, a svi sudionici i mentori će dobiti zahvalnice!
Više o projektu Maske možete naći na www.mojmaksimir.com i www.mgz.hr.
Službeni dopis/poziv možete preuzeti ovdje.

Izložba učeničkih radova će se otvoriti 25. veljače 2022. u 13 sati u Muzeju grada Zagreba.  

Podsjećamo!
Centar snosi troškove nagrada, izrade i tiska zahvalnica i žiriranja radova, dok škola sudionica organizira prostor za radionice, likovnog pedagoga suradnika projekta Maske, i radioničke materijale potrebne za izradu trodimenzionalnih maski - maski za na lice.

Veselimo se suradnji!

Program je podržan od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021. godinu.