MAXARTFEST 2011. ”I JA SAM KRIV!”

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 09. prosinca 2011. - 21:00

Krivica je postala roba! Krivicom se trguje! Krivica je tu da bude spektakl!

MaxArtFest 2011. uveo nas je u svijet krivnje. Danas iz svakog masmedija proizlazi krivica, treperi sa svakog ekrana, poručuje nam se sa svake govornice. Upereni kažiprst s plakata kojim je davno Uncle Sam pozivao na društvenu solidarnost oko zajedničkih interesa, danas je kažiprst vlasti uperen u nas da bi nam pokazao kako u svakom trenutku možemo biti izabrani da budemo krivi (”I need you for my army!”).    
 
Krivica je postala roba. Krivicom se trguje u mrežama interesa, politike i moći. Krivica nema više nekadašnji utjecaj na društvenu katarzu ili sudbinu pojedinca, krivica je tu da bude spektakl. Svatko može ponosno danas reći: Ja sam kriv! Umjetnici postmoderne ere aktivni su kreatori društvene zbilje i samim time svrstavaju se među glavne aktere spektakla krivice.   
 
Osjećaj koji nas progoni individualno ili  kolektivno prvenstveno je prisutan kroz definiciju krivnje kao stanja odgovornosti za počinjenje nasilja nad moralnim standardima društva ili pojedinaca. Mijenjanjem moralnih standarda društva kroz povijest mijenjao se i osjećaj krivnje, ono što se nekada osuđivalo sada postaje prihvatljivo ili čak hvaljeno. Ratno herojstvo može promjenom društvenih odnosa postati poticanje na ubojstvo. Tako jedno društvo može neprestanim mijenjanjem moralnih kategorija sebe dovesti u stanje u kojem se gube jasne granice između poželjnog i nepoželjnog. 
 
Krivnja postaje načinom življenja, nema garancije da nećete biti krivi jer nema ni jasnih uputa što smijete, a što ne. Freud nalazi da je osjećaj krivnje prisutan kod prekršitelja i prije počinjenja prekršaja, dakle da nije posljedica nego uzrok djela i da  počinitelji osjećaju olakšanje kada djelo počine jer sada svoj osjećaj krivice mogu vezati uz nešto konkretno. Osobito je to izraženo u stanjima melankolije kojoj su svojstvene smooptužbe, samopodcjenjivanje i samokažnjavanje. Na djelu je cijepanje na tužitelja i optuženog unutar Ja iste osobe.  
 
Otvaranje, 9. prosinca u 21 sat / subota i nedjelja od 11 do 21 sat!
 
Odgovorna osoba: 
Leo Katunarić
Voditelj programa: 
Leo Katunarić