MURALI MURTIĆ - IZLOŽBA NA CESTI

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 08. svibnja 2021. - 10:00

Velika likovna akcija na otvorenom MURALI MURTIĆ - Murtić 100 u sklopu Izložbe na cesti!

Realizirana je velika likovna akciju na otvorenom MURALI MURTIĆ koja se ovaj 8. i 9. svibnja 2021. realizirala u Maksimirskoj (nasuprot glavnog ulaza u Park Maksimir), a u partnerstvu Centra za kulturu i informacije Maksimir, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskog društva likovnih umjetnika i uz financijsku potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

U sklopu akcije oslikalo se svih 20 panoa u Maksimirskoj ulici.

Uz mentorstvo asistenta mag. art. Grgura Akrapa, studenti Akademije likovnih umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu prvotno su se upoznali s radom Ede Murtića uz obilazak Murtićevog ateljea. Potom su kroz dvije radionice izvodili interpretaciju Murtićevih djela. Odabrane likovne radove studenata izveli su se na 18 panoa na Maksimirskoj u terminu 8. i 9.5.2021. godine s početkom u 10 sati. Cijeli proces ka i rezulatat rada biti će vidljiv građanima koji će u narednom periodu prolaziti pokraj panoa - izložbe na cesti.

Mag. art. Grgur Akrap, asistent na Katedri za crtanje i slikanje, Akademije likovnih umjetnosti, vodio je oslikavanje panoa sa 15 studenata Akademije likovnih umjetnosti.

Studenati koji su izvodili likovne intervencije su:
JAKOV PAŠALIĆ
PETRA KOLEŠ
NEVA KOSIĆ
MARCELA BENCEK
ASTRID JAKŠIĆ
JANA KARAULA
IVONA KATALINIĆ
LEA KRMPOTIĆ
LEA PLAŠČAR
ANTE ŠABIĆ
PAULINA ŠVAIĆ
ANTONELA BELI
DOROTEA BUDIĆ
ŽAKLINA SOHOR
SARA MIĆKOVIĆ

Više o street art projektu MURALI MURTIĆ
Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu uz financijsku potporu Turističke zajednice Grada Zagreba realizira projekt „Murali Murtić“ koji se provodi u sklopu popratnog programa ususret izložbi „Murtić 100“ koja će se realizirati  u Domu Hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb od 25.5.2021. do 18.7.2021. Cilj projekta je razvoj umjetničkog identiteta grada Zagreba. Umjetnici obilježavaju identitet sredine u kojoj djeluju i u kojoj su dali pečat na način kao što je to radio Edo Murtić, podarivši čitavom prostoru novi vizualni identitet vremena u kojemu je djelovao. Murali na temu Murtićevog slikarstva pažljivo će biti uklopljeni u odabrane urbane cjeline. Time dižu kvalitetu života i kvalitetu ponude koju svaki posjetitelj Grada Zagreba doživljava u susretu s urbanim identitetom. Provođenje je osigurano kroz sudjelovanje profesora i studenata Akademije likovnih umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu, koji će odabrane segmente Murtićevog djela reinterpretirati u vizualno bogate i reprezentativne uzorke u obliku murala većih površina u različitim dijelovima Grada Zagreba i prometnicama uz koje postoje zidne površine.

Organizirane su i druge kulturno-umjetničke aktivnosti unutar projekta koji slavi 100 godina od rođenja Ede Murtića, a najave događanja pogledajte i na stranici murtic100.hr.

Dodatne informacije na stranici partnera projekta Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu www.alu.unizg.hr.

Izložba na cesti se od 0-24 može razgledati od 9. svibnja do 15. rujna 2021.

Radujemo se Vašem dolasku!

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021. godinu.