OBILJEŽILI SMO DAN PLANETE ZEMLJE

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 22. travnja 2020. - 08:45

Pozvali smo fotografe i snimatelje amatere da sudjeluju u online izložbi

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

 

Centar za kulturu i informacije Maksimir ove godine osmislio je malo drugačije obilježavanje ovog velikog dana.

Zbog pandemije virusa u svijetu odlučili smo pozvati fotografe  i snimatelje amatere da sudjeluju u online izložbi i da na taj način proslavimo ljepotu prirode o kojoj smo dužni brinuti da bi u njoj mogle uživati sljedeće generacije.

 

Autori koji sudjeluju na virutalnoj izložbi su:  

Milan Žitković: fotografije

Fotograf amater iz Samobora:

„Lakše mi se izraziti kroz fotografiju nego riječima pa volim da moje fotografije govore za mene.

S obzirom na prekrasnu prirodu okolice Samobora, Samoborskog gorja i Žumberka kojima sam okružen, te ljubav prema fotografiji, bilo je logično da se sve spoji u jedan idealan hobi.

Uživam u otkrivanju prirodnih ljepota koje nas okružuju i u potrazi za slijedećim savršenim kadrom, a taj užitak kroz svoje fotografije želim podijeliti sa drugima.

Nadam se da će vam se svidjeti ono što vidite.“

Možete naći još njegovih fotografija na ovim stranicama:

https://www.facebook.com/MilanZitkovicPhotography  

https://www.instagram.com/milan_z81/  

Ana Paraker: fotografije

Jedna od vlasnica apartmana i rancha Golden Valley u Istri, malom mjestu Martinski kod Labina. Ljeto i proljeće u Istri sa rancha.

Anetta Waniczek: fotografije

Rođena  i živi u Poljskoj.

Zaposlena je kao  učiteljica i predaje njemački, također radi u školskoj knjižnici i provodi nastavu za djeca sa oštećenjem vida.

Privatno – majka (sin 15, kći 13) i supruga.

Za sebe kaže: ¨Imam puno hobija i uvijek mi fali vremena za sve. Moja najveća strast je planinarenje – može se reći od malih nogu. Prilikom izleta volim slikati. Osim prirode bavim se krav magom, stranim jezicima, obožavam koncerte i općenito  jako aktivna“.

Iva Đeri Tolić: fotografije

Rođena 1985.g. u Zagrebu, majka i karijeristica, zaljubljenik u prirodu, te aktivist u projektima za pomoć napuštenim životinjama.

Lovorka Latin: fotografije

Lo iz Zagorja... priroda me čini sretnom.

Mladen Hrušak: fotografije 

Sanja Haskić: fotografije

Vesna Tokić: fotografije

Marija Ercegovac: video

„Medvednica je moja materinja planina i na njoj sam često.Volim planinariti, voziti bicikl i crtati i to rado dijelim na svojoj stranici https://www.facebook.com/e.marekica/  u nadi da ću ljude inspirirati da se pokrenu i odu u prirodu.“

 

U nastavku uživajte u fotografijama Milana Žitkovića, a cijelu izložbu pogledajte na našem facebooku https://www.facebook.com/centarza.kulturumaksimir

Nadamo se da ćete uživati u fotografijama u koje su autori unijeli svu strast, ljubav i poštovanje prema prirodi.

 

Odgovorna osoba: 
Nina Vesely Nekić