OBRAZOVNI PROGRAM VIRTUALNOG MUZEJA DOTRŠČINA

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 21. svibnja 2022. - 10:00

Program se provodi u suradnji sa Centrom za kulturu i informacije Makismir u kojem se održava dio programa

Program nudi neke od suvremenih metoda poučavanja i učenja povijesti vezano uz stradanja u Drugom svjetskom ratu i povezati prošlost sa suvremenošću kroz promociju vrijednosti slobode, demokracije, ljudskih i građanskih prava, antifašizma i mira.   

Program je posvećen spomen-parku Dotrščina kao mjestu sjećanja i učenja. Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Na lokaciji današnjeg memorijalnog parka, od strane ustaškog režima, pogubljeno je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih. Dotrščina danas ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

U programu za obje skupine je i sudjelovanje u kazališnoj radionici koja koristi metode Teatra potlačenih, dok program za učenike uključuje i sudjelovanje u izvođenju participativnog performansa/igre na prostoru spomen-parka Dotrščina. Sadržaji su prilagođeni uzrastima.    

Obrazovni program Virtualnog muzeja Dotrščina provodi se u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Hrvatskom udrugom nastavnika povijest.

Program na nastavnike održava se u subotu, 21. svibnja 2022. od 10 do 17 sati.

Program za učenike održava se u nedjelju, 22. svibnja 2022. od 10 do 16 sati. 

Jutarnji dio programa održava se u prostorima Centra za kulturu i informacije Maksimir, a poslijepodne na prostoru spomen-parka Dotrščina.

Predavači i teme:

Dea Marić (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu/ Hrvatska udruga nastavnika povijesti): Podučavanje i učenje na mjestima stradanja

Uroš Živanović: Povijest između redaka: kratkometražni film kao nastavno sredstvo

Program metodike poučavanja kratkometražnog igranog i dokumentarnog filma kao nastavnog sredstva u srednjoškolskom kurikulumu povijesti, za profesore, te program filmske i analize i interpretacije za učenike – na primjerima nagrađivanih suvremenih hrvatskih filmova.

Helena Strugar (Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb/ Hrvatska udruga nastavnika povijesti): Holokaust - koga smo izgubili? 

Saša Šimpraga (Virtualni muzej Dotrščina): Suvremeni načini bilježenja sjećanja u javnom prostoru_lokalne i međunarodne prakse  

Ana Ogrizović: Drugi i drugačiji/ Radionica po metodi Teatra potlačenih    

Tvrtko Jakovina (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu): Antifašizam u međunarodnim odnosima

O Virtualnom muzeju Dotrščina:

Virtualni muzej Dotrščina pokrenut je 2012. godine u sklopu programa kulture sjećanja Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, s temeljnim ciljem vraćanja važnog mjesta sjećanja u kolektivnu memoriju. Aktivnosti uključuju godišnju memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka, istraživačke i izložbene aktivnosti, komunalne incijative i drugo. 

Virtualni muzej Dotrščina u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Hrvatskom udrugom nastavnika povijest provodi jednodnevne obrazovne seminare namijenjene nastavnicima i učenicima srednjih škola.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage.

Temeljem natječaja za javne potrebe u kulturi, rad Virtualnog muzeja Dotrščina u 2022. godini podržan je sredstvima Grada Zagreba. Nositelj programa je Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

Više informacija o Dotrščini može se pronaći na stranici https://www.dotrscina.hr/

Detaljnije aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina možete pronaći na: https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina/