PREDSTAVLJAMO ZBORNIK RADOVA

Vrsta programa: 
Termin: 
Utorak, 16. lipnja 2020. - 12:00

"Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću"

U suradnji s Centrom za istraživanje hrvatskog iseljeništva, u utorak, 16. lipnja u 12:00 sati, u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18) predstavljen je zbornik radova "POVIJEST HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE U 20. STOLJEĆU".

Zbornik su predstavili: profesor emeritus Mijo Korade, profesor dr.sc. Josip Jurčević i dr.sc. Marin Sopta.

Hrvatska politička emigracija u 20. stoljeću je zbornik radova s istoimene međunarodne konferencije održane 21. – 22. veljače 2019. u Zagrebu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Zbornik na 334 stranici donosi program i uvodne riječi konferencije, 25 izlaganja te 4 dodatna priloga iz povijesti hrvatskog iseljeništva 19. i 20. stoljeća. Povijest hrvatskog iseljeništva je najneistraženiji dio moderne hrvatske povijesti te je cilj organizatora konferencije bilo okupljanje znanstvenika i stručnjaka na istraživanje i objavljivanje radova o hrvatskoj političkoj emigraciji.

Hrvatska politička emigracija, kroz političke stranke, pokrete te istaknute pojedince u iseljeništvu, imala je važnu ulogu u društveno političkim događajima društveno političkim događajima i promjenama koji su se odigrali u Hrvatskoj u dvadesetom stoljeću. Objavljeni radovi pridonose upoznavanju hrvatske javnost s akterima i događajima iz tih vremena, kao i osvjetljavanju bogate, burne i često puta tragične povijesti hrvatskog iseljeništva.