PREDSTAVLJENA IZLOŽBA "kvARTura 2012" U MSU

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 09. veljače 2013. - 18:00

Jednogodišnje djelovanje zagrebačkih centara za kulturu

U subotu, 9. veljače, u 18 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, otvorena je izložba "kvARTura 2012." koja predstavlja jednogodišnje djelovanje programa zagrebačkih kulturnih centara u projektu kvARTura. Izložbom u MSU-u nastavlja se uspješna suradnja s Pedagoškim odjelom muzeja, započeta 2010. na projektu "Moj kvart, moj planet" uz izložbu Gilberta & Georgea.
 
Početkom 2012. godine, šest kulturnih centara grada Zagreba odlučilo se za suradnju koja je spontano rezultirala osnivanjem Mreže zagrebačkih centara za kulturu.
 
Suradnički projekt šest centara - kvARTura predstavlja vrijeme za kvartovsko druženje i vrijeme za kvartovsku umjetnost u čijim su besplatnim programima mogli sudjelovati svi građani grada Zagreba.
 
Svaki je centar osmislio jedan program koji se poslije realizirao i u drugim centrima, članovima kvARTure. Budući da je svaki centar za kulturu zadužen da ispunjava zahtjeve i potrebe lokalnog stanovništva, u prošloj godini je kroz šest centara za kulturu, u šest različitih zagrebačkih kvartova realizirano:
 
Lice s plakata, Centra za kulturu i informacije Maksimir koje problematizira anonimnost hrvatskih umjetnika mlađe generacije te nedovoljnu prisutnost umjetnosti u svakodnevnom životu građana grada Zagreba. Sudjelovali su: Stipan Tadić, Smelly Feet, R2D2, Miron Milić, Marina Mesar-OKO i Vanja Trobić.

Land-art - izrazi se govorom prirode Centra mladih Ribnjak koji izvodi instalacije od prirodnih materijala u njihovom prirodnom okruženju te ih dokumentira putem novih medija fotografije i filma.
 

Zagreb², Centra za kulturu i film August Cesarec u sklopu kojeg se različitim tehnikama i načinima izražavanja prikazuju specifičnosti pojedinog kvarta, zanimljivosti i promjene kroz prošlost, sadašnjost i budućnost.

Lice u'lice je program Centra za kulturu Trešnjevka u kojemu se kroz fotoradionice istraživao određeni dio grada-kvarta s naglaskom na prepoznavanju skrivenih detalja, sudbina i portreta ljudi koji u gradu žive.

Božićni studio, Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad koji razmatra ekološke i kulturološke aspekte kićenja božićnog drvca i narodnih običaja s ciljem edukacije djece i mladih kroz raznolike sadržaje.

Projekt Punoglafka-prevencija neprihvatljivog ponašanja mladih Kulturnog centra Peščenica, sastoji se od predstave na temu neprihvatljivog ponašanja mladih i edukativnog popratnog programa u suradnji sa stručnim suradnicima, psiholozima, sociolozima, pedagozima i udrugama koje se bave tim temama.

 
Sada, godinu dana kasnije, kvARTura je predstavila radove nastale tijekom jednogodišnjeg perioda izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti. Na izložbi su bili predstavljeni radovi svih šest programa.
 
Predstava, kao i popratni program, održali su se nakon otvorenja izložbe, u subotu, 9. veljače u 19 sati u Dvorani Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17 – ulaz besplatan.
 
U realizaciji pojedinih programa, kvARTura je surađivala s Muzejom ulične umjetnosti, udrugom Pipilota, udrugom OPA i udrugom Kontraakcija.
 
Ovakvo umrežavanje centara je nužna pojava, gledana u kontekstu uklapanja domaće kulturne scene u europsku scenu, pri čemu centri zadržavaju lokalni karakter i programske specifičnosti, ali i proširuju svoj društveni, umjetnički i kulturni utjecaj međusobnim projektnim povezivanjem, kako na lokalnoj, tako i na međunerodnoj razini.
 
Projekt kvARTura financiran je od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.
 
Zahvaljujemo Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport, Muzeju suvremene umjetnosti, Muzeju grada Zagreba, Hrvatskom školskom muzeju, Zagrebačkom plavom i Srednjoj drvodjelskoj školi.
 
Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Jadranka Kerin i Zdenka Đerđ