PRIČA O OBOI

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 13. studenoga 2013. - 13:00

Ida Szekeres održala edukativnu glazbenu tribinu u CKIM

U srijedu, 13. studenoga u 13 sati, u prepunoj velikoj dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18), Ida Szekeres održala je edukativnu glazbenu tribinu.

Predstavila je obou - drveni puhački instrument s dvostrukim jezičkom od trske. Na prvi pogled najsličniji klarinetu. Zvuk koji proizlazi iz dvostrukog jezička pomalo je nazalan i oštar, a srazmjerno i prodoran, zbog čega se oboa katkad naziva i truba drvenih glazbenih instrumenata.

Program koji je izvela:

Fantazija u d-molu za solo obou - Georg Philipp Telemann

Solitaire za engleski rog solo - Kees Schoonenbeek

Ida Szekeres maturirala je obou na GU Elly Bašić u klasi profesora Branka Mihanovića, u čijoj je klasi i diplomirala 2010. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i stekla titulu magistra muzike. Usavršavala se na seminarima kod Mateja Šarca u Austriji i Italiji, Thomasa Indermuhlea u Grčkoj i Guyja Porata u Zagrebu. Kao članica Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, ansambla Cantus, Hrvatske komorne filharmonije, Međunarodne omladinske filharmonije i Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra svirala je pod ravnanjem Aleksandra Kalajdžića, Pavla Dešpalja, Berislava Šipuša, Zorana Juranića, Mladena Tarbuka, Zlatana Srzića, Tomislava Fačinija i Nevena Radakovića. Zaposlena je u Duborvačkom simfonijskom orkestru.