PRIKAZIVANJE FILMA "U TRANZICIJI 2.0"

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 11. travnja 2015. - 18:00

Nakon projekcije održat će se i diskusija s građanima

Udruga "Hrvatska permakultura" u suradnji s Centrom organizira prikazivanje filma "U tranziciji 2.0" i diskusiju s građanima. Svjesni smo da se posljednjih godina suočavamo s velikim krizama današnjeg vremena: ekonomskom krizom, klimatskim promjenama te poskupljenjem, a i mogućim nestašicama fosilnih goriva. Umjesto da samo pričamo o problemima, ovim događajem ukazujemo na moguća rješenja. Pozivamo sve koji žele dobiti inspiraciju i osmišljavati lokalne poduhvate koji jačaju zajednicu i povezuju nas u društvo u kojem se i s manje novca može živjeti i ljepše i bolje.

Britanski dokumentarni film "U tranziciji 2.0" (redateljica Emma Goude, 2012.) inspirativno je uranjanje u globalni tranzicijski pokret građana koji se samoorganiziraju za prelazak u način života s manje nafte i vjerojatno manje novca, ali s većom kvalitetom življenja. To je niz od 16 priča sa sedam kontinenata u kojima obični ljudi rade izvanredne stvari. Doznat ćete o mjestima koja tiskaju vlastiti novac, posvuda uzgajaju hranu, lokaliziraju ekonomiju i grade vlastite sunčane elektrane. Ovaj pokret za stvaranje održivih zajednica ideja je koja se viralno širi planetom, društveni eksperiment u nošenju s nesigurnim vremenima u kojima živimo, ali uz optimizam i usmjerenost na rješenja.

Diskusija nakon filma će pokazati što sve želimo i možemo u našem kvartu ili gradu. Najavit ćemo i druge događaje koji se uskoro odvijati u kvartu na tragu stvaranja održive zajednice, između ostalog i projekt "milo za drago". Ako smatrate da u Maksimiru nema dovoljno zanimljivih i korisnih događaja, ako biste željeli sudjelovati u pokretanju korisnih inicijativa poput sustava razmjene bez novca ili urbanih vrtova a ne znate odakle početi – dođite! 

Moderatori su Gordana Dragičević, diplomirana permakulturna dizajnerica i aktivistica, te  Nenad Maljković, permakulturni dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture.

Ulaz je slobodan.