PROGRAM DA I/ILI NE? ZDRAVI STIL - MOJ IZBOR

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 21. ožujka 2013. - 10:00

Prevencija ovisničkog i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja učenika

Novo u Centru: Suradnja Udruge Suncokret-OLJIN „Odgoj za ljubav i nenasilje“ i Centra za kulturu i informacije Maksimir!

U četvrtak, 21. ožujka 2013. u 10 sati, u Centru (Švarcova 18),  započeo je program DA i/ili NE? Zdravi stil - moj izbor – prevencija  ovisničkog i drugih oblika neprihvatljiva ponašanja učenika srednjih škola.                    

U programu Udruge Suncokret-OLJIN, Kvantne književnosti, Ambidekster kluba i Centra za kulturu i informacije Maksimir „Zdravi stil – moj izbor“, sudjeluje srednjoškolska mladež iz šest zagrebačkih škola: Veterinarske, Poljoprivredne, Prehrambeno-tehnološke škole i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, te XII. i XIII. gimnazije.

U današnjem informatičkom vremenu ovaj program informira i senzibilizira djecu i mladež o zdravim stilovima života, šalje jasnu poruku o štetnostima raznih vrsta ovisnosti te zauzima i jasno stajalište o utjecaju vršnjaka na poticanje društveno neprihvatljivog, ovisničkog ponašanja. Program potiče kretanje kroz različite oblike tjelesnih aktivnosti i kreativnosti nasuprot danas prevladavajućem sjedilačkom i reaktivnom načinu života.

Kroz radionički oblik rada program otvara novu mogućnost međusobnog vršnjačkog podučavanja o zdravim načinima življenja u kojem je i uloga voditelja jedinstvena. U njemu voditelj ne vodi proces rada već zapaža i prepoznaje pojedinačne, posebne potencijale sudionika-učenika. Svakom sudioniku-učeniku s prepoznatim potencijalom ili posebnim sposobnostima voditelj pomaže otvoriti i stvoriti put do drugog i skupine. Na taj se način organiziraju i povezuju pojedinci i skupina  u (kreativnu) cjelinu koja se kreće i /ili stvaralački djeluje. 

Voditelj programa: 
dr. sc. Zdenka Đerđ