PROLJETNI FESTIVAL ČAROBNE FRULE 2019.

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 10. travnja 2019. - 20:00

Gostuju zborovi glazbenog društva Voices of Berralee iz Brisbanea u Australiji.

Centar za kulturu i informacije Maksimir Vas poziva na Proljetni festival Čarobne frule koji će se održati od 10.-11. travnja 2019. godine.

Posebni gosti ovogodišnjeg Proljetnog festivala Čarobne frule su zborovi glazbenog društva Voices of Berralee iz Brisbanea u Australiji. Festival je tako poprimio ne samo internacionalni, nego i interkontinentalni karakter!
Nastupit će dječji zbor Brisbane Birralee Voices , muški vokalni sastav Berralee Blokes, a jedan dio programa izvest će zajedno kao mješoviti zbor.
Hrvatski sudionici festvala bit će dječji zbor Vrapčići, zbor Čaroba frula, Čarobna frula Mate Lovraka i Tamburaški orkestar KUD-a „Dragutin Domjanić“ iz Adamovca.

Festival Čarobne frule i susret s australskim pjevačima održat će se na tri mjesta:
1.    10. travnja prije podne Voices of Berralee bit će gosti OŠ Mate Lovraka, gdje će održati kraći koncert.
2.    10. Travnja navečer u 20 sati bit će središnja priredba, zajednički koncert Voices of Berralee i Čarobne frule u Centru za kulturu i informacije Maksimir.
3.    11. Travnja u 19 u Adamovcu na rasporedu je oproštajni koncert i fešta koji pripremaju domaćini iz KUD-a „Dragutina Domjanić“.

Članovi Čarobne frule i Tamburaškog orkestra KUD-a Dragutin Domjanić primit će goste iz Australije u svoje domove za vrijeme njihove trodnevne posjete Zagrebu, a uzvratni susret trebao bi se dogoditi 2021. Godine u Australiji.

Boravak u Zagrebu (i poslije u Opatiji) dio je velike europske turneje Voices of Berralee, u sklopu koje će posjetiti još Austriju i Sloveniju, a glavni im je cilj nastup na Danu sjećanja na ANZAC u Australskom nacionalnom memorijalnom centru u blizini Villers-Bretonneuxa u Francuskoj. U borbama Prvog svjetskog rata sudjelovali i australski vojnici, pokazavši zavidnu hrabrost usprkos velikim gubitcima. Dan sjećanja na ANZAC, državni je praznik u Australiji i na Novom Zelandu, kojim se obilježava iskrcavanje australskog i novozelandskog vojnog korpusa u Galipolju, u Turskoj 1915. godine. Na ovaj dan također sjeća se svih muškaraca i žena koji su služili u Prvom svjetskom ratu i kasnijim ratovima i sukobima.
Voices of Berralee, na čelu s osnivačicom i umjetničkom ravnateljicom Julie Chistiansen i suradnikom Paulom Holleyem, izabrani su na državnom natječaju Odjela za veteranske poslove (Department of Veterans’ Affairs) da svojim pjevanjem uzveličaju komemoraciju na žrtve australskih vojnika od 2015. Do 2019. godine.
 

VOICES OF BIRRALEE
Osnivač i umjetnički direktor
Julie Christiansen OAM (Medalja za red Australije)

Voices of Birralee iz Brisbanea, jedno je od najboljih australskih umjetničkih društava za mlade, koje se vodi uvjerenjem, da je pjevanje jednako važno i prirodno za dijete kao i hodanje. Pokrenuto prije 23 godine, Birralee je postala pjevačka sila s oko 400 članova, starih od 5 do 35 godina, koji su razvrstani u tri zborska sastava. Program je posvećen razvoju brižnih i odgovornih građana kroz glazbu, a njihovi zborovi priznati su kako u domovini, tako i u inozemstvu po profesionalnosti i kvaliteti rada. Voices of Birralee pruža jedinstvene mogućnosti za rast svojim pjevačima; 2018. godine nastupali su na ceremoniji otvaranja i zatvaranja Commonwealth igara na Gold Coastu. Trenutačni prioritet je ispunjavanje petogodišnje obveze prema Odjelu za veteranske poslove (Department of Veterans’ Affairs) za pružanje usluge zborskog pjevanja na proslavama stogodišnjice Prvog svjetskog rata na Zapadnoj fronti, Francuskoj i Belgiji od 2015. do 2019. godine.
Zborovi koji nastupaju na turneji po Europi i na ovogodišnjem Festivalu Čarobna frula su dječji zbor Brisbane Birralee Voices, dirigentica Jenny Moon i muški vokalni sastav Birralee Blokes,  dirigent Paul Holley. Pratiteljica oba zbora je glasoviračica Justine Favell.
Više informacija može se naći na adresi www.birralee.org

Radujemo se Vašem dolasku!

Odgovorna osoba: 
Lea Lovrenčić