PROMOCIJA KNJIGE 260 DANA

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 28. rujna 2018. - 19:30

Pozivamo vas na promociju knjige Marijana Gubine kojom odaje počast žrtvama rata i skreće pažnju na njegovu besmislenost.

PROMOCIJA KNJIGE 260 DANA

U petak, 28. rujna 2018. godine u 19:30 sati u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir, održat će se promocija knjige Marijana Gubine 260 dana.

260 dana, naziv je knjige Marijana Gubine koji je kao desetogodišnjak bio zatočen 260 dana u srpskom logoru. U knjizi opisuje logorske dane stradanje svoje obitelji u vrijeme domovinskog rata. Ovom knjigom Gubina odaje počast žrtvama rata, skreće pažnju na besmislenost rata s porukom da se tako što ne smije nikada i nigdje ponoviti.

PREDGOVOR

Autobiografija 260 dana djelo je malog čovjeka koji je svakodnevnim radom na samome sebi uspio probiti sve barijere, otvoriti oči i realno bez predrasuda i mržnje sagledati stvari iz svih kuteva. Ključan element bio je odvojiti srce od mozga, osjećaje od razuma – što je posebno teško, pogotovo s tragedijom na svojim leđima.

Desetogodišnji dječak nalazi se na krivom mjestu, u krivo vrijeme, zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji. Krivo mjesto je okupirano područje istočne Slavonije u tadašnjoj Jugoslaviji, a krivo vrijeme je vrijeme kada je globalna politika, tj. kada su globalni igrači rekli da je vrijeme da se Jugoslavija rascijepi. Kao koleteralna žrtva biva zarobljen 260 dugih dana, proživljava svakodnevne nezamislive patnje, umire nekoliko puta, sahranjuje svoje bližnje i naposlijetku nakon 6240 sati ponovo vidi svjetlo dana.

Bez obzira na veliku patnju, strašne trenutke koji su ga pratili 260 dana i trenutke koji će ga pratiti do kraja života, odvažio se prenijeti svoje doživljaje na ostatak čovječanstva, s namjerom da prikaže, u prvom redu zdravo, pozitivno razmišljanje te da pošalje nekoliko poruka čovjeku. Osim navedenoga, čitatelj će prepoznati nekoliko bitnih elemenata među kojima je i snaga pojedinca, kako da preživi tako i da nastavi živjeti.

Osnovna poruka koju autor šalje jest sljedeća:

Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove HRVATI.

Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga.

Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim…

NEMOJTE NI VI!