PROMOCIJA PUBLIKACIJE BOJANA MUCKA

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 14. prosinca 2012. - 18:00

Otkrijte razloge negativne transformacije zagrebačkih ulica - žila kucavica

U suradnji Centra za kulturu i informacije Maksimir i Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, u suradnji sa Zakladom Heinrich Böll Hrvatska, održana je  promocija publikacije autora Bojana Mucka „Ispražnjeno u povratu (prilog etnografiji praznine)“.

Centar za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18 , subota, 8. prosinca, 2012. u 17 sati

Centar za kulturu i film August Cesarec, Bleiweissova 24, srijeda, 12. prosinca, 2012. u 19 sati

Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, petak, 14. prosinca, 2012. u 18 sati

Nestajanje brojnih obrta i malih trgovina zagrebački je fenomen kojem svjedočimo zadnjih nekoliko godina. U ovoj publikaciji mladi kulturni antropolog i medijski umjetnik Bojan Mucko približava nam zakulisna zbivanja u naizgled transparentnim uličnim izlozima. Nakon čitanja ovog teksta, jasnije je koji su razlozi negativne transformacije zagrebačkih žila kucavica (Ilica, Maksimirska, Tratinska).

„Šetnja ulicama šireg zagrebačkog centra gusto je ritmizirana prostornim cezurama – praznim, zatvorenim uličnim lokalima. Nekad ključne komercijalne osi poput Ilice ili Tratinske, ispunjene malim obrtničkim radnjama i reprezentativnim izlozima prolazni su, sadržajno ispražnjeni koridori.“, objašnjava autor Bojan Mucko. Iz njegove publikacije mnogo saznajemo i o brojnim sudbinama obrtnika i trgovaca: „Prodavačica u dućanu s bojama i lakovima prisjetila se koje je sve funkcije u posljednjih nekoliko godina promijenio prazni lokal preko puta njenog dućana – od kreditara, preko servisa antena do trgovine auto dijelovima, s tim da se posljednja prodavaonica iz nekog razloga preselila odmah u haustor do dućana, a prostor je ostao prazan..“, te o kompliciranim vlasničkim odnosima „80 posto prostora je u vlasništvu Grada Zagreba, ...vrlo malo ih je privatnih... nekome je u interesu da i dalje propadaju“.

Mora li to biti tako?