PROSLAVA RUSKOG PRAZNIKA MASLENICA

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 26. veljače 2017. - 14:00

U sklopu obilježavanja ruskog fašnika održan je bogat kulturno umjetnički program 

Udruga ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka i Asocijacija mladeži ruskih sunarodnjaka u RH, u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir, organizirali su proslavu ruskog praznika Masleniсa.

Riječ je o prazniku kojim se, prema starim običajnima, Rusi opraštaju od zime i dočekuju proljeće. Tjedan u kojem se slavi Maslenica poznat je po bogatoj trpezi. „Maslenica“ i Fašnik slično se obilježavaju. U gradovima i parkovima tijekom  fašničkog tjedna organiziraju se mnogi događaji kao što su koncerti, igre i natjecanja, a sve to popraćeno je i bogatom gastronomskom ponudom. Jedna od posebnosti Maslenice je to što  se umjesto krafni peku palačinke koje su simbol Sunca svojim okruglim oblikom, a nude se s raznolikim nadjevima poput džema, kavijara, tople čokolade ili vanilije, sira, meda i vrhnja.

U sklopu obilježavanja ovog ruskog fašnika u CKIM-u je bio održan bogat kulturno umjetnički program  -  tradicijski glazbeni igrokaz, igre za djecu i odrasle. U programu sudjeluju amaterski izvođači Asocijacije mladih sunarodnjaka te zbora „Kalinka“, koji su nastupili u ruskim nošnjama i drugim prigodnim kostimima.

Posjetitelji su također imali priliku i kušati tradicionalna ruska narodna jela. 

Program je organiziran uz podršku Veleposlanstva Ruske Federacije u RH.